Upphandling har varit en del av den årliga redovisningen av miljöledning i staten sedan 2012. Andelen miljökrav har varierat något över åren, men överlag har trenden varit positiv sedan 2012 även om andelen minskat något senaste åren. Flera myndigheter har arbetat aktivt med att införa grön upphandling.
Det totala upphandlingsvärdet har minskat
Sedan 2016 har det totala upphandlingsvärdet minskat med 20 procent till cirka 60 miljarder kronor 2018. Två myndigheter har tillsammans redovisat mer än halva upphandlingsvärdet och har därmed stor påverkan på resultatet.
År 2017 ställde myndigheterna miljökrav i cirka 71 procent av det totala upphandlingsvärdet. Värdet som inkluderar miljökrav år 2018 anges till cirka 42 miljarder kronor.
Möjligheten att ställa miljökrav kan vara olika beroende på typ av upphandling. Detta försvårar jämförelser mellan myndigheter och mellan åren.
Myndigheter ställer egna miljökrav vid avrop från ramavtal
Myndigheterna har haft möjlighet att frivilligt rapportera i vilken omfattning de ställer miljökrav vid avrop mot statliga ramavtal där det har varit möjligt. Det är knappt 20 procent av myndigheterna som har rapporterat att de ställer miljökrav i sina avrop mot ramavtal. Exempel på varor och tjänster där myndigheterna har ställt egna miljökrav: IT-utrustning, möbler, leasingbilar, hyrbilar, kaffeautomater, konferensanläggningar, resebyråtjänster, bevakningstjänster och managementkonsulttjänster.
Om miljöledning
Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att miljömålen nås.
I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter. Detta innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa arbetets resultat.