Utsläpp av tungmetaller till luft sker främst från förbränning av kol, olja och avfall samt från vissa gruv- och industriverksamheter. Större delen av de metallmängder som genom åren släppts ut i luften finns fortfarande kvar i marken där de fallit ned. Vissa av ämnena är också miljöfarliga och misstänks minska den mikrobiologiska aktiviteten i marken.
Tungmetaller uppvisar långtidseffekter och kan ge upphov till skador på bl.a. nervsystem och njurar och kan även orsaka cancer. Utfasningen av bly som tillsats i bensin har dock gjort att exponeringen av bly via luften minskat betydligt.
Nedfallet har minskat kraftigt
Nedfallet (depositionen) av tungmetallerna arsenik (As), kadmium (Cd), nickel (Ni), bly (Pb) och kvicksilver (Hg) har minskat kraftigt i södra Sverige sedan mitten av 1990-talet.
Liksom för många andra luftföroreningar, är nedfallet i norra Sverige generellt sett lägre än i de södra delarna av landet. Under 2013 observerades dock den högsta depositionen av bly vid Bredkälen, medan det uppmättes jämförbara nivåer för arsenik, kadmium och nickel vid de olika mätstationerna.
År 2016 var nedfallet av flertalet komponenter lägst i norra Sverige.
Utsläppskällor påverkar södra Sverige
Resultaten tyder på att det för vissa ämnen fortfarande finns en del utsläppskällor som påverkar föroreningssituationen i södra Sverige.
Figurerna visar årsdeposition av arsenik, kadmium, nickel, bly och kvicksilver i regional bakgrund.




