Rapporteringen av materialåtervinning av förpackningar bygger idag på den mängd förpackningar som sätts på marknaden och som samlats in inom det så kallade producentansvaret. I en kartläggning av plastflöden som Naturvårdsverket låtit göra, beräknas det utöver detta finnas 150 000 ton plastförpackningar som sätts på marknaden men som idag inte ingår i statistiken.
Detta är bland annat förpackningar som sätts på marknaden av producenter som inte är anslutna till producentansvaret, så kallade "friåkare" eller förpackningar som kommer till Sverige via distansförsäljning. Dessa förpackningar hamnar till stor del i restavfallet, och återvinns alltså inte. Beräkningarna är dock ganska osäkra, vilket har gjort att dessa mängder hittills inte räknats med, utan de anges som en osäkerhet. Problematiken bidrar till att materialåtervinningsgraden överskattas för plastförpackningar. Hur dessa flöden ska hanteras i framtiden ses nu över av Naturvårdsverket.
Ny lagstiftning ska förbättra tillsynen
Från 2021 ska producenter som sätter förpackningar på marknaden registrera sig hos Naturvårdsverket. Då blir det tydligare för Naturvårdsverket och kommunerna hur tillsynen ska bedrivas. Med den nya lagstiftningen tror vi att dessa osäkerhetskällor kommer att minska.
Mätning av materialåtervinning
Materialåtervinningsgraden rapporteras till EU i enlighet med hur EU-kommissionen har fastställt att materialåtervinningsgraden ska beräknas. Vad som verkligen blir nya material är dock lägre än vad som rapporteras in eftersom beräkningspunkten ligger relativt tidigt i återvinningskedjan. Enligt vad FTI anger i plastkartläggningen är det cirka 45 procent av utsorterad råvara som kan säljas till nya produkter. Då har först icke-förpackningar, matrester med merasorterats bort. Dessutom sorteras ytterligare cirka 25 procent ut som egentligen skulle kunna bli nya material men där efterfrågan är för närvarande är begränsad. De fraktioner som inte kan säljas går till energiåtervinning. Plast består av en mängd olika sorters plast och plastsorter som förekommer i alltför liten mängd materialåtervinns till exempel inte.
Förändrat sätt att mäta materialåtervinning
Det pågår ständigt arbete för att utforma förpackningar som lättare kan materialåtervinnas. Till exempel så har insamlingssystemen utformningsguider för att hjälpa tillverkare och designers att välja rätt typ av plast. EU har i ny lagstiftning sett över var materialåtervinningsgraden ska beräknas och håller nu på att arbeta fram vägledning. Detta innebär att nuvarande sättet att mäta på kommer att förändras till att stämma bättra överens med vad som faktiskt blir nytt material.