
Mål för förpackningar
År 2019 var den genomsnittliga materialåtervinningsgraden 68 procent för samtliga typer av förpackningar, enligt det sätt att mäta materialåtervinning som används för rapportering till EU. Detta innebär att målet om en materialåtervinningsgrad på 55 procent för det totala förpackningsavfallet uppfylldes (figur 1).
Sverige uppnådde fem av åtta materialåtervinningsmål år 2019. Två av målen uppfylldes inte och målet för metallförpackningar går inte att följa upp.
Glasförpackningar var det förpackningsslag som materialåtervanns i högst utsträckning (93 procent), vilket var långt över materialåtervinningsmålet på 70 procent.
Svenskarna är bra på att panta och Sverige har en hög materialåtervinningsgrad för pantburkar (84 procent) och PET-flaskor (84 procent). Pantsystemet sticker ut som ett effektivt system för att uppnå hög materialåtervinning. Trots detta uppnådde dessa förpackningsslag inte respektive materialåtervinningsmål på 90 procent vardera. En delförklaring är att det i Norge är populärt att handla till exempel läsk i Sverige, och därför pantas också dessa förpackningar i Norge istället för i Sverige.
Glasförpackningar
Materialåtervinningsgraden för glas har varit över 90 procent sedan år 2015, och uppnår därmed målet på 70 procent.
Plastförpackningar
Materialåtervinningsgraden för plastförpackningar, exklusive PET-flaskor, var 49 procent år 2019, och uppnår därmed materialåtervinningsmålet på 30 procent.
Den andel som verkligen blir nya produkter kan dock vara lägre än vad statistiken visar. ”Plastfamiljen” är stor och plastförpackningar tillverkas av många olika plasttyper. Olika plaster har olika egenskaper och lämpar sig därför för olika produkter och förpackningar. Plastförpackningar kan dessutom bestå av olika typer av plast eller kombinationer av plast och annat material, vilket försvårar sortering och återvinning.
PET-flaskor
Av PET-flaskorna materialåtervanns 84 procent, vilket är en marginell ökning (med en procentenhet) jämfört med 2018.
Pappersförpackningar
Gällande pappersförpackningar var målet att producenterna skulle samla in och materialutnyttja 65 procent av förpackningarna. Producenterna har rapporterat en återvinningsgrad på 75 procent, vilket är en minskning med två procentenheter jämfört med 2018.
Metallförpackningar
År 2019 materialåtervanns 36 200 ton metallförpackningar. I 2019 års statistik för metallförpackningar ingår en högre mängd metallförpackningar som sorterats ut från hushållens restavfall jämfört med tidigare år.
För metallförpackningar redovisas inte tillförd mängd eftersom uppgifterna är för osäkra. På grund av att uppgifterna över tillförd mängd inte redovisas går inte materialåtervinningsgraden att beräkna.
Pantburkar
Pantburkar av aluminium materialåtervanns till 84 procent år 2019, vilket är en ökning med tre procentenheter jämfört med året innan.
Träförpackningar
Statistiken för träförpackningar är osäker då träförpackningar ofta har en lång livslängd och annorlunda hantering i jämförelse med övriga förpackningsslag. Andelen av träförpackningsavfall som materialåtervanns och förberedes för återanvändning var 41 procent för år 2019, materialåtervinningsmål är 15 procent.
Skärpta regler från 2020
Enligt EU-kommissionen ska materialåtervunnet förpackningsavfall vara vikten av det förpackningsavfall som har tillförts en effektiv återvinnings- eller materialåtervinningsprocess.
Från och med januari 2020 höjs dock materialåtervinningsmålen med upp till 20 procentenheter beroende på typ av förpackning. Dessutom kommer materialåtervinningen för vad som rapporteras till EU från samma år beräknas annorlunda så att det som rapporteras materialåtervinning bättre speglar hur mycket som faktiskt blir nya material. Detta innebär med stor sannolikhet att målen blir svårare att nå.
Materialåtervinningsprocesserna är olika effektiva för olika materialslag. Medan de allra största delarna av de glas- och metallförpackningar, samt PET-flaskor och pantburkar som rapporteras som materialåtervunna verkligen blir nya produkter, så är processen för papper och framförallt plast inte lika effektiv. Detta kan du läsa mer om i Sveriges återvinning avförpackningar och tidningar - Uppföljning av producentansvar för förpackningar och tidningar 2019.
Mål för returpapper
Målet för materialåtervinning av returpapper var 75 procent år 2019. Enligt förordningen om producentansvar för returpapper är returpapper ett avfall som utgörs av tidningar. Mängden tidningar satt på den svenska marknaden rapporteras dock inte in av sekretesskäl, vilket gör målet inte kan följas upp då den insamlade mängden returpapper inte kan jämföras med mängden tidningar satt på marknaden.
Om statistiken
Naturvårdsverket samlar varje år in statistik om producentansvaret. Statistiken redovisas sedan här och i SCB:s statistikdatabas.
Sveriges officiella statistik
Denna statistik tillhör Sveriges officiella statistik.

procent och även den högsta inrapporterade siffran hittills.