Miljösignaler 2019 – Mark och jord
Mark och jord är grunden för livet på vår planet, men det sätt som vi brukar den är inte hållbart. Växande städer och infrastruktur, föroreningar och växthusgaser utgör ett ökande tryck på Europas mark och jordar. Miljösignaler är en årlig rapport från Europeiska miljöbyrån, EEA.
Nästan tre fjärdedelar av européer bor i stadsområden och stadsbefolkningen beräknas växa med 30 miljoner till år 2050. Omgivningarna runt en stad är ofta viktiga ekosystem och hem för olika betydelsefulla arter. Rapporten visar på behovet av att skydda ekosystemen runt städerna bättre och att se till att naturområden hänger ihop för att göra det möjligt för arter att flytta och röra sig.
Europas jordbrukssektor är beroende av hälsosamma jordar. Men vårt sätt att bruka jorden idag är inte hållbart. Det handlar bland annat om jordbruksmetoder, växtskyddsmedel och efterfrågan från konsumenter och detaljhandel.
Hälsosamma jordekosystem är också viktiga för att mildra och anpassa till klimatförändringar. En hållbar användning av jordarna kan hjälpa till att hålla kol lagrat i marken. Naturområden och jordar som inte täcks av konstgjorda ytor kan också hjälpa till att suga upp vatten vid intensiv nederbörd eller fungera som vattenlagring vid torka.
Europeiska miljöbyråns (EEA) -rapport Miljösignaler tittar i år närmare på miljöfrågor kopplade till mark och jord.
Årets Miljösignaler innehåller följande kapitel:
- Ledare – Mark och Jord: mot en hållbar användning och förvaltning av dessa livsnödvändiga resurser
- Mark och jord i Europa – Städernas betong breder ut sig
- Jorden, marken och klimatförändringarna
- Intervju – Jord: den levande skatten under våra fötter
- Copernicus – Övervakning av jorden från rymden och marken
- Nya menyer, nya landskap – Jordbruk och livsmedel i Europa
- Intervju – Markförorening: det oroväckande arvet efter industrialiseringen
- Förvaltning – Samarbeta för en hållbar markförvaltning