Arbetet för att minska utsläppen av försurande ämnen är framgångsrikt. Som en följd av 1999 års Göteborgsprotokoll, FN-konventionen om gränsöverskridande luftföroreningar (CLRTAP) och EG-direktivet om nationella utsläppstak för luftföroreningar (NECD) har försurningen minskat. Under senare år har Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) blivit allt mer betydelsefull när det gäller att få till stånd utsläppsminskningar från internationell sjöfart.
Internationella sjöfartsorganisationen
Under 2008 reviderade IMO MARPOL- konventionens Annex VI om begränsningar av utsläpp av luftföroreningar från sjöfart. Ändringarna trädde i kraft den 1 juli 2010 och innebär att maximalt tillåtna svavelhalt i bränsle globalt sänks i flera steg. Den 1 januari 2015 trädde skärpta regler för de s.k. svavelkontrollområdena (SECA) i kraft. De nya reglerna innebär att fartygsbränslet får innehålla högst 0,1 procent svavel, jämfört med tidigare 1,0 procent, då fartyg färdas inom SECA-områden. Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen är SECA- områden, vilket innebär att reglerna omfattar allt vatten runt Sverige.
Utöver detta kommer kraven på fartygens utsläpp av kväveoxider att skärpas successivt och arbete pågår också för att göra Östersjön och Nordsjön till s.k. kvävekontrollområde (NECA).
Direktiv och konventioner begränsar utsläppen
EG-direktivet om nationella utsläppstak för luftföroreningar (NECD) har som syfte att begränsa utsläppen och minska problemen med långväga transport av luftföroreningar.
Parallellt med detta finns också Göteborgsprotokollet med nationella utsläppstak som skulle uppnås till 2010 för svaveldioxid, kväveoxider och ammoniak. I maj 2012 antogs ett reviderat Göteborgsprotokoll med utsläppstak till 2020. EU-kommissionen kom med ett förslag till reviderat takdirektiv för luftföroreningar i december 2013 som ställer ytterligare krav på utsläppsminskningar inom EU till 2030.Förslaget håller nu på att förhandlas.
Det internationella konventionsarbetet ger Sverige och EU en möjlighet att verka för mer långtgående minskningar av utsläppen även i USA, Kanada, Ryssland, Turkiet och flera länder i Östeuropa och Centralasien.