Det är många myndigheter som samverkar för att miljömålen ska nås. Naturvårdsverket är den myndighet i Sverige som har överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går. En stor del av Naturvårdsverkets arbete sker i samarbete med andra myndigheter och organisationer.
Regeringen har inrättat Miljömålsrådet för att stärka de berörda myndigheternas roll i genomförandet av miljöpolitiken. Miljömålsrådet presenterar den 1 mars varje år det arbete som myndigheterna åtar sig att genomföra, för att öka takten i arbetet med att nå miljömålen. I det gemensamma arbetet har Naturvårdsverket drivansvar för programområdet Insatser för grön infrastruktur som består av sju projekt. Därutöver driver eller deltar Naturvårdsverket i projekt inom andra programområden eller i åtgärder utanför programområdena, totalt 24 stycken.
Naturvårdsverkets vision är "en bra livsmiljö för människan och allt annat levande, nu och för kommande generationer".
Enligt vår miljöpolicy ska vår verksamhet hela tiden utvecklas för att åstadkomma största möjliga miljönytta. Genom vår myndighetsutövning påverkar vi miljön indirekt med målet att öka de positiva miljöeffekterna av våra beslut, föreskrifter och vår rådgivning. Vi strävar efter att vara ett föredöme genom att minimera de negativa miljöeffekterna av vår kontorsdrift och vårt resande, vilka utgör vår direkta miljöpåverkan.
År 2003 certifierade Naturvårdsverket sin verksamhet, inklusive kontorsdrift och resande, enligt den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001. Certifieringen omfattar däremot inte allt som faller under vår miljöpolicy, till exempel beslut fattade av en länsstyrelse utifrån våra vägledningar. Annat som inte omfattas av certifieringen är våra nämnder och råd, den fasta egendom som vi förvaltar i egenskap av fastighetsförvaltande myndighet för Sveriges nationalparker samt fastigheter i naturreservat.