Matavfall i Sverige [2016]
Uppkomst och behandling 2016. ISBN 978-91-620-8811-8.
- Sidor
- 24
- Utgiven
- 2018-05
- Pris
- 0 kr.
- ISBN
- 978-91-620-8811-8
- Författare
- Anna-Karin Westöö, SCB, och Carl Jensen, IVL Svenska Miljöinstitutet.
Hur stor mängd matavfall uppstod i Sverige 2016? I vilket led i livsmedelskedjan uppkommer mest matavfall?
Broschyren innehåller korta sammanfattande beskrivningar av hur matavfallsflödet såg ut i Sverige 2016. I slutet av rapporten får du tips om hur du som individ kan minska matsvinnet i hushållet och det redovisas även hur statistiken har tagits fram.
Innehållsförteckning:
- Svenskt matavfall: En översikt
- Swedish food waste: An overview
- Därför behöver vi minska matavfallet
- Matavfall är en prioriterad fråga
- Vad är matavfall?
- Befintliga mål för ökad resurshushållning i livsmedelskedjan
- Jordbruk och fiske
- Livsmedelsindustrin
- Livsmedelsbutiker
- Storkök
- Hushåll
- Så kan hushållen minska matsvinnet
- Så tas statistiken fram
Rapporten har tagits fram av Svenska MiljöEmissionsData (SMED) på beställning och under överinseende av Ida Adolfsson, Återvinningsenheten, Naturvårdsverket. Författare till rapporten är Anna-Karin Westöö, SCB, och Carl Jensen, IVL Svenska Miljöinstitutet. Lars Viklund och Louise Sörme, SCB, och Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet, har levererat dataunderlag och granskat texter i rapporten. Jordbruksverket och Livsmedelsverket har delfinansierat arbetet med plockanalyser för framtagning av avfallsfaktorer.
_ _ _ _ _
Inom kort kommer broschyrer att kunna beställas som trycksak.