Data för Sveriges EU-rapportering hämtas till stor del från SMP. Vi på Naturvårdsverket gör en satsning inför årets nationella miljörapportering för att underlätta vår, tillsynsmyndigheternas och verksamhetsutövarnas rapportering och granskning av data inför EU-rapporteringen av 2018 års data som genomförs år 2020. Vi har publicerat en uppdaterad vägledning i januari 2019.
Den innehåller vissa nya uppgifter som numera är obligatoriska i EU-sammanhang, men ännu inte i svensk författning. Detta för att så långt möjligt minska de uppgifter som behöver tas in separat inför EU-rapporteringen. Till exempel finns en ny parameter som inte rapporterats i SMP tidigare: den maximala inkommande genomsnittliga veckobelastningen till avloppsreningsverket det aktuella året, Max gvb – inkommande. För att särskilja denna parameter från tätbebyggelsens storlek (max gvb) har denna parameter ändrat namn till Max gvb -tätbebyggelse.
Vägledningen omfattar förtydliganden av parametrar, en beskrivning av vad som omfattas av EU-rapporteringen inklusive mallar och checklistor för att så långt möjligt underlätta kvalitetssäkring och efterföljande granskning av miljörapporterna som behöver vara klar sommaren 2019. Hösten 2019 påbörjas bearbetningen av dataunderlaget till EU-rapporteringen som baseras på data i SMP.
Mallar som används som stöd vid rapportering och redovisning av underlagsdata finns att tillgå på SMP-Hjälp.
Vägledningen om avlopp finns samlad på ett ställe.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 1, 4 februari 2019