För att utveckla samverkan mellan myndigheterna ordnades i höstas en träff för att utbyta erfarenheter kring arbetet med uppföljningen. Samverkansträffen planerades av Naturvårdsverket och representanter för länsstyrelserna i Skåne och Västra Götaland.
På träffen diskuterades och utbyttes erfarenheter kring bland annat omfattningen av länsstyrelsernas arbete med uppföljning av kommunernas tillsyn, handläggarstödet samt fortsatt samverkan. Sexton av landets länsstyrelser fanns representerade på träffen.
Länens arbete
Omfattningen av länens arbete varierar i hög grad. Några länsstyrelser besöker regelbundet kommunerna i länet och har gjort så under lång tid. Men det finns också län som inte gjort några kommunbesök alls de senaste åren. Oftast genomförs besöken av 1-2 handläggare plus en chef. I vissa fall samordnas uppföljningen av miljötillsynen med uppföljning inom andra områden, till exempel livsmedelskontrollen.
Handläggarstödet
Flera länsstyrelser har använt handläggarstödet och tycker det fungerar bra. Handläggarstödet bör ses som ett levande dokument där kompletteringar kan behöva göras i samband med ändringar i lagstiftningen. Alla frågor behöver inte ställas varje gång, utan fokus kan läggas på vissa områden utifrån tidigare erfarenheter och inskickat underlag från kommunen. Vissa frågor kan tas bort, till exempel om kommunen som följs upp inte har tagit över någon tillsyn.
Drivkrafter för att använda handläggarstödet är att besöket kan hjälpa till att lyfta tillsynen i kommunen, att länsstyrelsen kan få signaler om vilken tillsynsvägledning som behövs och att länsstyrelserna kan se förbättringar i tillsynsarbetet vid återkommande besök. Det skulle också vara värdefullt om resultatet från besöken kan bli underlag för en nationell sammanställning.
Fortsatt samverkan
Deltagarna var överens om behovet av fortsatt samverkan och erfarenhetsutbyte. Samverkan kan ske genom dels återkommande träffar och dels genom att dela med sig att rapporter från genomförda kommunbesök.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 10, 28 november 2019