En fast återkommande tillsynsavgift avspeglar ett tillsynsbehov. Men vad är mest angeläget att kontrollera? En pusselbit som har saknats fram till nu är handläggarstöd som kan användas för att bedöma och prioritera vad som ska tillsynas för en viss typ av verksamhet. Tillsynsprioriteringen är bra för alla parter, både för den som ska tillsynas och betalar en årlig avgift och för tillsynsmyndigheterna.
Bra test för ny typ av vägledning
Tillsyn av tillståndspliktiga avloppsreningsverk genomförs av både länsstyrelser och kommuner där drygt hälften av anläggningarna har kommunal tillsyn. Tillsynsverksamheten inom detta område är relativt stor vilket ökar behovet av att tillsynen bedrivs likartat över landet.
Därför var det bra att testa en ny typ av vägledning på just avloppsreningsverk. Under en dags workshop med erfarna inspektörer kom det fram många förslag på vad som bör tillsynas, och tankar kring prioriteringen. Efter workshopen har Naturvårdsverket bearbetat resultatet och vägledningen tog form. Resultatet utgörs av en excelfil med stöd för tillsynsprioritering och en läsanvisning. För alla de prioriterade tillsynsområdena behöver en löpande tillsyn ske, en bastillsyn, och detta behov är relativt konstant över tid. Prioriteringsstödet är en del av flera pågående satsningar för att förstärka tillsynen och tillsynsvägledningen för tillståndspliktiga avloppsreningsverk. Hösten 2019 planerar Naturvårdsverket och länsstyrelsen regionala träffar runt om i landet, där vi bland annat kommer informera om den nya vägledningen till NFS 2016:6. I början av 2020 planeras en tillsynskampanj som genomförs inom ramen för ett Miljösamverkan Sverigeprojekt som startat upp våren 2019 med fokus på provtagning och kontroll vid avloppsreningsverk.
Detta är en artikel i Tillsynsnytt nummer 6, 20 juni 2019