Svenskarnas klädinköp gav 2017 en klimatpåverkan som motsvarar 4,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter (CO2-eq) totalt över hela livscykeln, det vill säga 850 000 varvs bilkörning runt jorden. Den nya studien som genomförts av Swerea IVF om klimatdata för textilier visar att en viktig åtgärd för att minska klimatpåverkan från dagens textilkonsumtion är att köpa mindre nyproducerad textil och istället använda kläder längre genom att köpa kvalitet som håller längre eller second- hand.
– 93 procent av all klimatpåverkan är kopplad till inköp av nya varor. En fördubblad livslängd av alla textila produkter skulle kunna minska klimatpåverkan med 47 procent, berättar Sandra Roos, forskare på forskare vid RISE (tidigare Swerea IVF).
Ytterligare en viktig åtgärd är att främja ett skifte till förnybar elproduktion för produktionen som skulle minska klimatutsläppen med 43 procent, följt av energieffektiviseringar i produktionen som skulle ge en minskning på 12 procent.
– Konsumenters agerande betyder mycket genom att välja mer hållbart producerade produkter och använda kläder och hemtextilier längre, berättar Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket. Lika viktigt är att företag bidrar med att bredda utbudet av både nya hållbara affärsmodeller och produkter som underlättar för konsumenter att göra hållbara val.
För textilier är en minst lika stor miljöutmaning användningen av vatten och utsläpp av kemikalier. Det pågår ett omfattande arbete i Sverige och internationellt för att bidra till att göra textilproduktionen och konsumtionen mer hållbar och för att skapa mer cirkulära flöden för textila material.
Klimatdata för textilier
Mer om studien
Utsläpp av växthusgaser som orsakats genom konsumtion av kläder och hemtextil i Sverige har beräknats över åren 2000–2017. Både direkta och indirekta klimatutsläpp från utvinning av råmaterial, produktion, användning och avfallshantering har beräknats i en så kallad livscykelanalys (LCA).
Studien har genomförts av Swerea IVF inom ramen för Naturvårdsverket regeringsuppdrag ”Mätmetoder och indikatorer för att följa upp konsumtionens klimatpåverkan”.
Läs mer
Kontakt
Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket,
telefon 010-698 10 10, yvonne.augustsson@naturvardsverket.se
Sandra Roos, forskare på Rise
telefon 031-706 60 00, sandra.roos@ri.se