Trots en Coronakris visar investeringsviljan och bredden av åtgärder att många företag, organisationer och kommuner är beredda att satsa på gröna investeringar och ställa om sina verksamheter till mer långsiktigt hållbara alternativ. Under hela 2020 har totalt 524 nya beslut fattats, tillsammans med tidigare beslutade åtgärder beräknas utsläppen minska med 1,8 miljoner ton koldioxid per år.
– Under 2020 har vi sett många goda exempel på företag som planerar för större investeringar för att ställa om till fossilfria alternativ eller satsa på cirkulära lösningar som till exempel återvinning. Flera av investeringarna är på stora belopp och det här visar att näringslivet har förstått betydelsen av att satsa långsiktigt trots den kris vi fortfarande befinner oss i, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.
Biogas bidrar till omställning för tunga transporter
Under hösten 2020 har Klimatklivet beviljat stöd till bland annat större anläggningar som ökar användningen av biogas. En av dem är Orangegas Sverige AB som fått 36 miljoner kronor i investeringsstöd för att uppgradera och förvätska biogas för tunga fordon.
Även Gasum AB har sammanlagt beviljats drygt 312 miljoner kronor för biogasåtgärder med flytande biogas i Borlänge och Mörbylånga kommun. Genom att ersätta diesel med flytande biogas kan åtgärden i Mörbylånga minska utsläppen med 334 600 ton koldioxid per år. Etablering av den här typen av produktionsanläggningar innebär nya förutsättningar i klimatarbetet och ger en grund att bygga vidare på inom fossilfri energi och infrastruktur för tankstationer och bränsle. Flytande biogas bidrar till omställningen av förnybara bränslen för tunga transporter.
Flera satsningar på plaståtervinning
Genom ökad återvinning av plast minskar utsläppen. Gemensamt för åtgärderna i Klimatklivet är att andelen plast som går till förbränning minskar och att plasten istället används till nya produkter. En återvinningsanläggning som fått 30 miljoner kronor i stöd är Plaståtervinning i Ängelholm AB som beräknas minska utsläppen med totalt 330 000 ton koldioxid.
Ytterligare ett företag som bygger ut sin verksamhet är Svensk plaståtervinning i Motala AB som har fått drygt 105 miljoner i stöd från Klimatklivet för två större åtgärder som förbättrar återanvändningen av plast. Sammanlagt kommer åtgärderna bidra till att minska utsläppen av koldioxid med motsvarande totalt 878 295 ton koldioxid.
Slutligen har Novoplast AB utanför Örebro beviljats drygt 15 miljoner i stöd för en åtgärd som ökar återvinningen av plastavfall. Sammanlagt bedöms åtgärden leda till minskade utsläpp motsvarande 11 600 ton koldioxid per år.
Nästa ansökningsomgång för Klimatklivet öppnar den 18 januari 2021.
Läs mer