Många konsumenter är medvetna om att det mest hållbara valet är att använda det som redan finns i garderoben. Nummer två är att konsumera begagnat. Ändå är det fortsatt vanligt att man avstår från att handla second-hand. I en litteraturstudie som tagits fram inom regeringsuppdraget Textilsmart undersöks vilka faktorer som gör att vissa ändå avstår från begagnade kläder, samt förslag till hur detta beteende kan förändras.
En faktor är att konsumenter kan uppleva begagnade kläder som ofräscha. Känslan av att något är ofräscht kan vara både föreställd eller verklig, men i båda fallen utgör den ett hinder för att konsumenten ska handla mer second-hand. Idén om att ett plagg är ofräscht uppges härstamma från tanken på att plagget haft en tidigare ägare, men samma fenomen kan faktiskt ha motsatt effekt. Om ett plagg har ägts av en kändis eller influencer kan plagget istället anses ha en högre attraktionskraft just för att det haft en tidigare ägare.
- Många upplever att det är lyxigt att sova i hotellakan, samtidigt tänker vi att det är ofräscht att handla kläder second-hand. Att förlänga livslängden på redan producerade kläder är en av de viktigaste aspekterna i ett framtida hållbart modesystem – våga utmana dina förutfattade meningar och prova något nytt, säger Malin Viola Wennberg, textilexpert på Naturvårdsverket.
En slutsats är att fler konsumenter skulle välja begagnade kläder om det vore mer lättillgängligt och upplevdes som ett mindre kostsamt alternativ. Tillgängligheten på nyproducerade kläder idag är stor och prisutvecklingen på kläder under de senaste 20 åren har varit relativt konstant. Det har bidragit till att textilkonsumtionen under samma tidsperiod ökat med närmare 30 %. Om begagnade textilier upplevs som rena, hade bra storlekar och ser nya ut skulle dessa produkter uppfattas som mer attraktiva.
Litteraturstudien är utförd av Magdalena Petersson McIntyre, docent i konsumentvetenskap vid Göteborgs Universitet som underlag till regeringsuppdraget Information om hållbar konsumtion av textilier 2018-2020.
Mer information
Kontakt:
Malin Viola Wennberg, handläggare på Hållbarhetsenheten, Naturvardsverket, Malin.Wennberg@naturvardsverket.se, 010-698 1698