Regelverket för utsläppshandel är gemensamt för alla länder inom EU. Att reglerna efterlevs är viktigt för att handeln ska ske på ett rättvist, effektivt och konkurrensneutralt sätt mellan företag i de olika länderna.
Observera: Regelverket håller på att uppdateras inför starten av den nya handelsperioden år 2021. Denna sida kommer kompletteras med ny information när regelverket är fastställt (inklusive vad som gäller för den verksamhetsutövare som valt att ansöka om fri tilldelning av utsläppsrätter).
Den verksamhetsutövare som omfattas av EU ETS är bland annat skyldig att:
- Inneha tillstånd till utsläpp av växthusgaser och/eller godkänd övervakningsplan. Utan tillstånd får en anläggning som omfattas inte bedriva verksamhet. Flygoperatörer behöver inte inneha sådant tillstånd. Både anläggningar och flygoperatörer måste däremot ha en godkänd övervakningsplan för utsläppen.
- Övervaka sina utsläpp av växthusgaser. Övervakning ska ske i enlighet med godkänd övervakningsplan (se punkt 1).
- Senast 31 mars varje år rapportera utsläppen för föregående år i form av en utsläppsrapport som ska vara verifierad av en ackrediterad kontrollör. Rapporten ska lämnas till Naturvårdsverket i formulär som verket anvisar.
- Senast 31 mars varje år notera årsutsläppet i Unionsregistret. I det EU-gemensamma Unionsregistret finns de konton där utsläppsrätterna förvaras. Energimyndigheten administrerar den svenska delen av registret. Kontakta Energimyndigheten för mer information.
- Senast 30:e april varje år överlämna utsläppsrätter motsvarande utsläppen under föregående år. Överlämnandet ska göras i Unionsregistret (se punkt 4) i enlighet med den information som Energimyndigheten tillhandahåller. Det finns flera sätt för företagen att införskaffa utsläppsrätter.
Läs mer
Om kraven inte efterlevs
Den verksamhetsutövare som inte lever upp till kraven kan drabbas av ett antal påföljder och sanktioner. Läs mer om sanktioner och påföljder: