Lagstiftningen kring dammar och vattenkraftverk har under senare år förtydligats. Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att vattenkraftverksverksamhet inte längre kan bedrivas med stöd av gammal hävd – idag krävs det tillstånd. Regleringen och vattenkraften vid Järle kvarn har skett med stöd av gammal hävd och saknar tillstånd.
Flera lösningar är utredda
Målet är att skapa en långsiktigt hållbar lösning som uppfyller lagstiftningens krav, uppnår naturvårdens mål om ett levande vattendrag och minimerar skadan på kulturmiljön. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Örebro har utrett flera olika lösningar. Det förslag som sammantaget bäst tillgodoser behoven, är en lösning där delar av dammen ersätts av en naturlig fors. Den valda åtgärden är den som tar mest hänsyn till såväl natur- som kulturmiljön, även om alla åtgärder påverkar kulturmiljön på något sätt.
Bron över dammen behålls och renoveras

Förslaget innebär att dammluckorna tas bort och forsen återskapas. Där dammluckorna har suttit blir det en fors genom att skov och trösklar tas bort. Bron över dammen behålls och renoveras. Ambitionen är att vatten ska rinna i samtliga fåror men att huvudparten ska rinna genom det stora mittenpartiet.
Samråd och tillståndsprocess om åtgärden
Innan arbetet kan starta behöver Naturvårdsverket söka tillstånd för att få genomföra åtgärden. Det innebär bland annat att det blir en samrådsprocess, där myndigheter och de närmast berörda kan delta. Slutligen är det mark- och miljödomstolen som beslutar om tillstånd och gör avvägningen mellan naturvårds- och kulturmiljöintressen.
Naturvårdsverket har haft bland annat enskilda samråd med berörda i samrådsprocessen. Detta för att alla ska få en möjlighet att komma till tals och föra fram sin åsikt och ge möjlighet till att få svar på de frågor som berör en mest. Detta är en metod som har använts tidigare hos Naturvårdsverket och där deltagarna har varit nöjda med metoden.
Hur samråds- och tillståndsprocessen för att ansöka om tillstånd för vattenverksamhet fungerar, ser du längst ner på denna sida.
Samrådsprocessen är nu avslutad och samrådsredogörelsen har skickats till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har beslutat att åtgärderna kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Miljökonsekvensbeskrivningen planeras tas fram under hösten 2018 och ansökan planeras skickas in under första kvartalet 2019.
Naturvårdsverket har handlat upp två konsulter som arbetar med samråds- och tillståndsprocessen. Norconsult, Björn Tengelin har hand om underlaget för samråd och tar fram miljökonsekvensbeskrivningen. NAI Svefa, Annika Kensén, är samordnare och kontaktperson för samråds- och tillståndsprocessen.
Nedan finner ni den samrådsredogörelse som är skickad till Länsstyrelsen samt Länsstyrelsens beslut om betydande miljöpåverkan. I materialet har eventuella personuppgifter maskerats.
Höga natur- och kulturvärden men också utmaningar
Järleån är utpekat som riksintresse för naturvård och Bondbyn med Järle kvarn som riksintresse för kulturmiljövård. Järleån är även naturreservat och Natura 2000-område. Samtidigt som här finns höga natur- och kulturvärden hindrar dammen fisk, musslor och andra vattenlevande djur att passera och överleva. Provfisken och inventeringar av musslor visar att Järleån idag inte har bra förutsättningar för att vara en bra miljö för fisk och musslor och ån är därför klassad som måttlig ekologisk status.
Kontakt
Annika Kensén
Björn Tengelin