Abisko och Tyresta ökade båda med 20 000 besök, följda av Tiveden och Fulufjället som ökade med 12 000. Siffrorna är ungefärliga eftersom det är svårt att räkna det exakta antalet. Tillsammans står nationalparkerna för nästan lika många besök som Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik har tillsammans. De mest besökta nationalparkerna är Kosterhavet och Stenshuvud med omkring 500 000 besök vardera per år.
Antal besökare till Sveriges nationalparker

Viktiga för hälsa och välbefinnande
Sveriges nationalparker är inte bara viktiga för att skydda unika naturmiljöer och uppfylla Sveriges miljömål. De ger också positiva upplevelser som bidrar till en känsla av bättre fysisk, psykisk och social hälsa hos besökarna. En undersökning som Naturvårdsverket gjorde 2019 tillsammans med nationalparkernas förvaltare visar att resultaten som handlar om upplevda hälsoeffekter har ökat mycket sedan förra undersökningen som gjordes 2014. Mer än tre av fyra tycker att deras psykiska välbefinnande ökade efter besöket. Sex av tio anser sig ha fått bättre fysisk hälsa och lika många tycker sig ha fått ett ökat socialt välbefinnande – dessa siffror har ökat med 10 respektive 8 procentenheter sedan 2014.

Nöjda besökare
Samma undersökning visade att 95 procent av besökarna är nöjda eller mycket nöjda med sitt besök. I undersökningen fick besökare också svara på frågor om bland annat information, motiv till besöket, tillgänglighet och kvalitet. Tillgängligheten för alla besökare oavsett ålder, naturvana eller funktionsnedsättning är mycket viktig, och undersökningen visar att nästan alla besökare tycker att både tillgänglighet och information är bra. Generellt instämmer mellan 80 och 90 procent i påståenden som handlar om möjligheten att uppleva det man har tänkt sig, att det är lätt att hitta den information man behöver, läsa skyltar och följa leder och så vidare.

Alla är välkomna att uppleva Sveriges nationalparker – allt från de besökare som beger sig ut i flera dagar i vildmarken, till de som under några timmar vill uppleva en stunds fridfull närvaro i hänförande natur och för den besökare som behöver lättframkomliga och tillgängliga leder och anläggningar för att lättare kunna uppleva naturen.
Camilla Näsström, Naturvårdsverket
Hela paletten av Sveriges natur
Sveriges 30 nationalparker representerar tillsammans den fantastiska variation av naturmiljöer som finns i vårt långa land, från karga fjällområden till skärgård, barrskogar, lövskogar, våtmarker, kust och hav. I många nationalparker kan man göra mycket mer än att bara vandra eller se sig omkring – flera av dem erbjuder möjligheter till aktiviteter som paddling, cykling och skidåkning.
Förutom de upplevda positiva effekterna för människors välbefinnande som besökarundersökningen visar, bidrar nationalparkerna till det lokala näringslivet då besökare reser, bor, äter eller gör andra aktiviteter i närområdet. Den kontinuerliga ökningen av besökare innebär att allt fler upplever nationalparkernas natur- och kulturvärden. Det kan i sin tur bidra till att öka förståelsen för varför det är viktigt att bevara och skydda värdefull natur.
Nationalparkerna speglar olika landskapstyper i landet
