År 2018 tillkom 179 nya naturreservat och den totala ytan av naturreservat ökade med drygt 78 000 hektar. Det innebär att Sverige nu har över 5 000 naturreservat. De nya naturreservaten har bildats både av länsstyrelser och av kommuner. Även om det bildades färre nya reservat än föregående år, skedde en stor ökning av skyddade arealer.
Antal nya naturreservat

Areal av bildande och utökade naturreservat

Störst arealökning hade Västerbottens län där de nya besluten innebar en ökning med 55 000 hektar. Flest nya naturreservat totalt bildades i Dalarna, 19, följt av Gävleborg 16 och Västerbotten 15. Flest kommunala naturreservat bildades i Uppsala och Skåne län, fem vardera. Totalt bildades 22 kommunala naturreservat i landet.

Takten behöver öka i arbetet med att skydda natur
Arbetet med att skydda natur, bland annat i form av naturreservat, är en del av de åtgärder som riksdagen beslutat om för att nå nationella och internationella mål om exempelvis biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Ett av målen handlar om att skydda skogar med höga naturvärden från avverkning och innebär bland annat att ytterligare 150 000 hektar skogsmark ska få ett formellt skydd 2012–2020. Skyddet av skogsmark under 2018 genom bland annat naturreservat har tagit oss närmare målet, men Naturvårdsverkets uppföljning av Sveriges miljömål visar att målet inte kommer att nås med de medel riksdagen beslutat om och att genomförandetakten är för låg.
Naturreservaten är ett stort och viktigt verktyg för att skydda områden, och har på så sätt en nyckelroll både för den biologiska mångfalden och för friluftslivet.
Birgitta Olsson, Naturvårdsverket
Fördelning av naturmiljöer i alla naturreservat bildade 2016–2018

Stort stöd i Sverige för att bevara natur
Förutom mål om miljö och biologisk mångfald är naturreservaten kopplade till friluftsmålen, där skyddet av natur bidrar till att säkra tillgången till friluftsliv. I Sverige finns också generellt ett stort stöd för naturbevarande, både för rekreation och för naturvärden. I den undersökning som Naturvårdsverket låtit genomföra 2018 var det 98 procent som helt eller delvis höll med om att det är viktigt att bevara natur. En nationell undersökning av svenskarnas friluftsvanor, gjord av Mittuniversitetet, visar också att allt fler tycker att tillgången till friluftsliv är viktig när de väljer bostadsort.
Extra insatser även 2018
Åren 2016–2018 har Naturvårdsverket i sitt uppdrag fått möjlighet att fördela extra resurser till länsstyrelserna för att nå fler beslut om naturreservat, komma närmare målen om skydd och bevarande, och kunna slutföra påbörjade ärenden. År 2018 avsattes 25 extra miljoner vilket bidrog till många slutförda ärenden. Tillfälliga satsningar kan dock inte ersätta det ordinarie långsiktiga arbetet.