I EU-projektet Sandlife har stora områden av sandmarker i södra Sverige restaurerats för att skapa ytor med öppen sand. Länsstyrelsen i Skåne ledde projektet och även Kalmar och Hallands län deltog i arbetet, där Naturvårdsverket har bidragit med finansiering. Efter projektets slut 2018 har skötselåtgärderna fortsatt i bland annat Stenshuvuds nationalpark i Skåne.
Projektet har lett till tydliga och önskvärda resultat för hotade arter. Fältpiplärkan, en av sandmarkernas mest typiska arter, har sedan 1800-talet minskat kraftigt i antal. Under projektets sex år, 2013–2018, ökade antalet häckande par med 20 procent. Även nattskärran har ökat med 20 procent, och flera arter av bin och getingar har kommit tillbaka i vissa av de restaurerade områdena.

Resultatet är väldigt bra och det är roligt att få mätbara svar från de hotade arterna. Sandmarker är en tacksam naturtyp att jobba med, det ger snabb respons och det är väldigt belönande när arterna kommer tillbaka och ökar.
Mikael Lindberg, Naturvårdsverket
Några åtgärder och resultat av Sandlife
- 200 hektar blottlagd sand
- 550 hektar avverkning och röjning av träd och buskar
- 79 naturvårdsbränningar
- 12 utemuseum
- 80 guidade naturvandringar

Ökad samverkan och fortsatt skötsel
Efter projektets slut behöver sandmarkerna fortsätta skötas om för att inte växa igen. I EU:s LIFE-projekt ingår att ta fram en så kallad afterlife-plan för länsstyrelserna som ska fortsätta med skötseln i sin ordinarie förvaltning. Länsstyrelsen i Skåne har också tagit fram en skötselplan för att underlätta arbetet. Stödet från LIFE gjorde det möjligt att utföra de första stora insatserna, att underhålla sandmarkerna när de väl är på plats är inte lika kostnadskrävande.
Metoder för att skapa och restaurera sandmarker



Kunskaper från projekten bidrar till långsiktig god skötsel
En utmaning i framtiden är att bibehålla en bra skötsel av de restaurerade sandmarkerna så att de inte åter växer igen. Förhoppningsvis kommer projektets kunskaper och erfarenheter att bidra till en långsiktigt bra skötsel så att våra sandmarker kan fortsätta leva med deras många arter av fåglar, växter och pollinerare.
Minskade sandmarker ett hot mot många arter
Andelen sandmarker har minskat rejält de senaste hundra åren. En orsak är att vi slutat använda sandmarker som betesmark, och planterat igen dem med tall. Bristen på sandmarker har lett till att drygt 300 sandlevande arter är rödlistade. Flera arter som lever i sandmarker finns i stort sett bara där. Miljön är tuff och näringsfattig och för att det ska finnas så många arter som möjligt behövs alla stadier av igenväxning och en ständig tillgång på öppen sand där allting kan börja om på nytt. Några exempel är fältpiplärkan och många arter av vildbin. Även vresros har planterats för att binda sand, vilket gett en extra negativ effekt eftersom arten är invasiv, och mycket arbete inom Sandlife-projektet har bestått i att ta bort vresros.
Tips för markägare och trädgårdsintresserade
Alla kan hjälpa till att bevara sandens mångfald. Det här kan du göra själv om du har en trädgård eller mark som brukas.
- Rotera bete och slåtter under säsongen så att det alltid finns marker som blommar. Slå marker som inte odlas eller betas sent på säsongen när blomningen är över.
- Låt gärna flera djurslag beta tillsammans. Tänk på att avmaskningsmedel kan döda många småkryp som lever i spillningen.
- Elda gärna fjolårsgräs och gammal ljung så får nya, späda örter chans att gro.
- Håll din täkt för husbehov öppen. Ta ut lite sand då och då så att det alltid finns någon blottad yta.
- Röj för att hindra igenväxning men spara videbuskar, sälg och blommande träd och buskar.
- Välj växtskyddsmedel som inte skadar pollinerande insekter.
- Plantera blommande växter som är rika på pollen och nektar.
- Anlägg en bibädd genom att lägga upp en hög med sand eller gräva ut ett par kubikmeter jord och ersätt med sand.
Fakta om Sandlife
Sandlife är ett projekt inom ramen för EU:s miljöfond, där Naturvårdsverket är med och finansierar de LIFE-projekt som Sverige deltar i. Genom Sandlife har stora områden av sandmarker restaurerats genom avverkning, brytning av stubbar, grävning och bränning för att skapa ytor med öppen sand. Skåne ledde projektet där även Kalmar och Hallands län deltog. Efter projektets slut 2018 har skötselåtgärderna fortsatt i bland annat Stenshuvuds nationalpark i Skåne. Sandlife-projektet har gett bra resultat och visat att vi kan hjälpa hotade arter som behöver just den här livsmiljön, genom att återskapa och sköta om sandmarker på rätt sätt.
Syftet med Sandlife är att restaurera, bevara och förbättra den biologiska mångfalden i 23 Natura 2000-områden med sandiga marker i södra Sverige. Projektet startade 2012 och länen har tillsammans med landskapets aktörer, framför allt markägare, jobbat med att återställa och skapa nya sandmarker för att gynna hotade arter som lever där. Projektet bidrar på så sätt även till att uppfylla EU:s strategi för biologisk mångfald, de svenska miljömålen Ett rikt växt- och djurliv, Levande skogar och Ett rikt odlingslandskap, och även flera av FN:s globala hållbarhetsmål.