Sverige har 33 naturum som ligger i anslutning till besöksvärd natur, ofta vid en nationalpark eller annat skyddat område. De fungerar som en port till naturen, med syfte att sprida kunskap och inspirera till att vilja ge sig ut och utforska naturen på egen hand. Mer kunskap om området ger en rikare upplevelse då man kan känna igen växter och djur, se det som är unikt eller typiskt för området med mera.

Upplevelser för alla sinnen
I naturum finns utställningar och ofta filmer om områdets växter, djur och kulturhistoria. Förutom tips om utflyktsmål och vandringar erbjuder naturum även programaktiviteter som föreläsningar och guidningar. Tillgänglighet är centralt och det ska finnas något för alla. Naturumen erbjuder interaktiva möjligheter, som att känna, lukta, smaka och lyssna på den natur och på de upplevelser som finns i området.
Glädjande är att antalet besök av skolbarn ökade. Mest besök hade de skånska naturumen Skrylle med omkring 144 000 besök, Söderåsen med 128 000 och Kullaberg med 113 000 besök. Flest guidade turer och andra arrangemang hade naturum Ottenby på Öland.
Antal besökare till naturum

Naturvårdsverket äger namnet och varumärket naturum, och ger tillstånd att använda det. Det finns 23 statliga naturum som drivs med anslag från Naturvårdsverket, och 10 kommunala där det oftast är kommunen som finansierar verksamheten, med visst bidrag till verksamheten från Naturvårdsverket. Genom sin verksamhet bidrar naturum till att uppfylla målet att öka kännedomen och kunskapen om naturvård och miljöfrågor.
Fler naturum på gång
1973 startades de första naturum, i Omberg, på Öland och Gotland. Sedan dess startade snabbt många fler och det fanns hela 45 naturum 2005. Anläggningarna var då väldigt olika och kunde bestå av allt från en obemannad informationsstuga till ambitiösa kunskapscentrum med guider och aktiviteter. Därför gjorde Naturvårdsverket ett utvecklingsarbete 2005–2009 där de naturum som inte helt uppfyllde kraven fick stöd att utvecklas och några besöksanläggningar som inte klarade av att uppfylla riktlinjerna plockades bort från nätverket för naturum. Kvar blev då 27 naturum som sedan dess har utökats med fem, till de 33 som finns idag.
Naturum kan ge en ökad kunskap och en närmare relation till naturen, och ökad förståelse om vad man själv kan göra för naturen och miljön.
Evelina Selander, Naturvårdsverket
Naturvårdsverket kan föreslå etablering av ett naturum som en del av mottagandet till ett skyddat område, till exempel i samband med en ny nationalpark. Många kommuner är också intresserade av att själva etablera naturum för att vägleda och berätta om naturen. Nya naturum är på gång att startas i Örebro (Oset), Luleå (Bottenviken) och Malmö (Öresund) där alla fått rätt att nyttja namnet och varumärket naturum och andra anläggningar jobbar för att uppfylla naturumstatus.
Karta över Sveriges naturum
