Miljökvalitetsmål
Syftet med miljömålssystemet är att till nästa generation överlämna ett samhälle där de huvudsakliga miljöproblemen är lösta. Miljökvalitetsmålen beskriver det tillstånd i den svenska miljön som miljöarbetet ska leda till.
Till år 2020 ska förutsättningarna finnas för att uppnå de uppsatta miljökvalitetsmålen. För att åstadkomma detta behöver alla aktörer i samhället gemensamt sträva efter att uppnå målen. Naturvårdsverket ansvarar för att följa upp miljökvalitetsmålen.
Frisk luft
"Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas."
Miljökvalitetsmålet Frisk luft beskriver de haltnivåer för luftkvalitet som vi ska uppnå. Dessa nivåer ska vara vägledande i det nationella och internationella arbetet för att förbättra luftkvaliteten.
De största utmaningarna för miljökvalitetsmålet är utsläpp från vägtrafik och vedeldning, samt höga halter av marknära ozon i förorenade luftmassor som transporteras in från andra länder.
Bara naturlig försurning
"De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen ska inte heller öka korrosionshastigheten i markförlagda tekniska material, vattenledningssystem, arkeologiska föremål och hällristningar."
Utsläpp av svavel- och kvävedioxider till luft har varit den största bidragande faktorn till försurningsproblemet i Sverige. Utsläppen kommer huvudsakligen från andra länder. Därför har Sverige under lång tid varit drivande i det internationella luftarbetet i fora såsom FN:s luftvårdskonventionen för att minska utsläpp av dessa försurande luftföroreningar.
Ingen övergödning
"Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten."
Utsläpp av kväveföroreningar till luft är en viktig bidragande orsak till övergödningsproblemet och innebär ett betydande hot till Sveriges ekosystem. De kväveföroreningar som faller ner över Sverige kommer huvudsakligen från utlandet, med jordbruk, sjöfart, transporter och energiförsörjning som viktiga utsläppskällor.
Begränsad klimatpåverkan
"Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås."
Det finns viktiga synergier mellan klimat- och luftvårdspolitiken. Några av de viktigaste luftföroreningarna, som partiklar och ozon, är klimatpåverkande. Många av de viktigaste utsläppskällorna och åtgärderna för att minska luftföroreningar och växthusgaser är också gemensamma.
Giftfi miljö
"Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna."
Många miljögifter som omfattas av miljökvalitetsmålet Giftfri miljö, såsom långlivade organiska föroreningar (POPs) och tungmetaller (t.ex. kvicksilver, kadmium och bly), sprids till stor del genom långväga transport av luftföroreningar. Det internationella luftarbetet är därför viktigt för uppfyllelse av detta miljökvalitetsmål. Inom luftvårdskonventionen (CLRTAP) tas dessa föroreningar om hand av det så kallade POP-protokollet och Metallprotokollet.
God bebyggd miljö
"Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas."
Ren luft i staden är en viktig förutsättning för att uppnå en god bebyggd miljö. De flesta luftkvalitetsproblemen i Sverige finns i stadsmiljöer pga högre täthet av utsläppare, framförallt trafik. Därför är en hållbar stadsplanering och -utveckling viktigt för att uppnå Frisk luft.