
Vad är friluftsliv för Naturvårdsverket?
Vad friluftsliv är och vad det omfattar varierar och väcker olika associationer för olika människor. I Naturvårdsverkets arbete utgår vi från definitionen:
"Friluftsliv är vistelse utomhus i natur- och kulturlandskap för välbefinnande och naturupplevelse utan krav på tävling."
Friluftsliv för alla
Så många som möjligt ska ha nära till naturen – oavsett vem man är och var i Sverige man bor. Allemansrätten är en viktig förutsättning för friluftsliv. Den stödjer möjligheterna och tydliggör skyldigheterna för människors vistelse i naturen.
Brett friluftslivsarbete med gemensamma budskap
Naturvårdsverket arbetar för att förutsättningarna för friluftsliv bevaras och utvecklas. Vårt arbete är brett och omfattar till exempel allemansrätten, ekosystemtjänster, skyddad natur, fjällfrågor, hållbar stadsutveckling, leder, nationalparker, landsbygdsutveckling, terrängkörning samt vilt, jakt och fiske. Värden av friluftsliv som vi prioriterar i vårt arbete är naturnära, långsiktigt hållbart, allemansrättsbaserat, miljövänligt, avkoppling och hälsa.
Naturvårdsverkets budskap om friluftsliv
Budskapen ger oss stöd i arbetet. Alla som vill är välkomna att använda dem.
Övergripande budskap:
- Friluftslivet är något vi ska vara stolta över och värna om. Det är en del av vår välfärd med lång tradition och unika möjligheter.
- Friluftslivet är värdefullt för Sverige, både för den enskilda människan och för samhället i stort. Det bidrar till att vi får en förståelse för naturen och miljön, att vi mår bättre samtidigt som svensk ekonomi stärks.
Friluftsliv och hälsa
- Att vistas i naturen har positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan. Tillgången till friluftsliv är därför värdefullt både för den enskilda människan och för samhället i stort.
- Människors välbefinnande och hälsa ökar av att vistas i naturen. Därför är det viktigt att alla människor ges samma möjlighet att vistas i naturen och har tillgång till friluftsliv.
- Friluftslivet kan bidra till att förbättra den fysiska och psykiska hälsan i samhället, vilket indirekt leder till stora samhällsekonomiska besparingar
Friluftsliv och naturförståelse
- Människors kontakt med naturen har minskat dramatiskt de senaste hundra åren. I dagens samhälle spelar friluftslivet en avgörande roll i att skapa förståelse för naturen och allt levande.
- När människor vistas i naturen växer förståelsen för att den är värd att bevara. Därför kan friluftslivet bidra till att öka kunskapen och engagemanget för hållbara livsstilar – nu och för framtida generationer.
- Idag bor över 80 procent av befolkningen i tätorter. Urbana grönområden och tätortsnära natur är därför en viktig del i samhällsplaneringen. Ju fler som ges möjlighet att vistas i naturen, desto fler är det som vill värna den.
Friluftsliv och regional utveckling
- Friluftslivet stärker den svenska ekonomin och skapar arbetstillfällen i hela landet.Sveriges varumärke stärks av vår tillgång till friluftsliv tack vare allemansrätten och vår skyddade natur.
Budskapen i text och bild
Seminarier om friluftsliv
I fem miniseminarier på YouTube presenterar professor Klas Sandell argument för varför det är bra med friluftsliv. Han ger också lästips. Varje film är cirka 20 minuter.
Friluftshistoria – framväxt och förändringar
Hur länge har svenskar hållit på med friluftsliv? har friluftslivet ändrats mycket under historiens gång och hur samspelar detta med samhällsutvecklingen?
Friluftslivets värden – argument för friluftsliv
Har friluftslivet några särskilda värden, och i så fall varför tror vi det? Vilka är värdena i så fall och vad är historiskt och nutida exempel? Kan friluftslivet vara samhällskritiskt?
Allemansrätten – värden och utmaningar
Vad är allemansrätten? Hur ser allmänheten på allemansrätten? Är allemansrätten ett hot mot naturturismen? Exempel på stora framtidsutmaningar för allemansrätten.
Friluftsliv i siffror
Är svenskar ofta ute i naturen? Vad anser man är natur och vad anser man är friluftsliv? Vill man ägna sig mer eller mindre åt detta? Vilka är de vanligaste friluftsaktiviteterna och vilka motiv har man? Minskar eller ökar friluftsliver
Friluftsliv i förändring
Vad är på gång i det svenska friluftslivet? Vad är hot och möjligheter inför framtidens friluftsliv? Kan man förgröna det urbana? Vad är skillnaden mellan sport och friluftsliv och förändras detta? Kan friluftsliv vara en krisberedskap?