Om du är störd av buller…
…vänd dig först till den som är ansvarig för den bullrande verksamheten.
Om du inte får gehör...
...vänd dig till kommunens miljökontor, som bedömer situationen och kan fatta beslut om åtgärder.
Om du är missnöjd med kommunens beslut...
...kan du överklaga till länsstyrelsen.
Vad är bullerstörning?
Buller är ett oönskat ljud. Fysiskt sett är det ingen skillnad mellan ljud och buller. Men vad vi betraktar som buller varierar starkt mellan olika personer och även med tiden på dygnet. En lastbil som på dagen åker förbi vårt hus kanske vi inte ens märker bland all annan aktivitet. Men samma lastbil på natten väcker oss.
Variationerna för hur störda vi blir beror bland annat på vilken typ av ljud det är och ljudets kvalitet (till exempel ljudets styrka och vilka frekvenser det innehåller). Tid på dygnet, vad vi håller på med, om bullret är kombinerat med exempelvis vibrationer och vår attityd till bullerkällan kan också påverka. Vi är också olika bullerkänsliga i olika miljöer.
Med allmän bullerstörning menas en sammantagen bedömning av hur störande eller besvärande olika ljudkällor upplevts under en längre tidsperiod. Termen inkluderar störning av aktiviteter, vila och sömn.
Termen omfattar också själva upplevelsen av obehag och irritation när man utsätts för buller. Eftersom störning är en subjektiv reaktion påverkas reaktionen av många andra faktorer än bara själva bullerexponeringen, särskilt vid låga ljudnivåer.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket samordnar myndigheternas arbete för att effektivisera, stärka och tydliggöra arbetet med buller.