
Bullersamordningen ska bidra till samsyn för enhetlig tillämpning och vägledning, ge ökad förståelse för olika aktörers roller och uppdrag och också effektivisera, stärka och tydliggöra både de enskilda myndigheternas arbete i bullerfrågan och myndigheternas gemensamma arbete och samverkan.
Det långsiktiga målet med bullersamordningen är att utpekade myndigheter och övriga aktörer genom den samordningen ska ha bidraget till att skapa bättre ljudmiljöer i samhället. För att bullersamordningen ska fungera fullt ut är det viktigt att alla inblandade gemensamt engagerar sig. I styrgruppen och nätverket ingår centrala myndigheter, länsstyrelsen och SKL - men alla berörda aktörer behövs i arbetet.
Organisation
Styrgrupp
I bullersamordningens styrgrupp ingår Boverket, Folkhälsomyndigheten, Naturvårdsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen. Även länsstyrelserna är representerade i styrgruppen. Styrgruppen leder arbetet inom bullersamordningen genom att bland annat besluta om aktivitetsplan och projektgrupper.

Nätverk
I nätverket för den nationella bullersamordningen ingår handläggare från fjorton myndigheter och organisationer som på olika sätt har ett tydligt ansvar för buller. De är: Naturvårdverket, Boverket, Folkhälsomyndigheten, Trafikverket, Transportstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Energimyndigheten, Försvarsmakten, Generalläkaren, Havs- och vattenmyndigheten, Konsumentverket, Sjöfartsverket, Länsstyrelserna och Sveriges kommuner och landsting.
Projektgrupper
Styrgruppen beslutar om vilka projekt och aktiviteter som ska genomföras för att lösa de frågeställningar som styrgruppen prioriterat.
Bullersamordningen ger ökad tydlighet och effektivitet
Resultatet från ett projekt eller en aktivitet integreras i respektive myndighets information och vägledning om buller. Utöver redovisningarna finns andra resultat från bullersamordningen. Exempelvis har bullersamordningen bidragit till förbättrad samverkan mellan de myndigheter som arbetar med buller och överlag gjort bullerarbetet mer tydligt och effektivt. Ökad kunskap om olika bullerfrågor i kombination med en större förståelse för olika myndigheters uppdrag kommer underlätta det nationella bullerarbetet framöver.