Studien genomfördes inom projektet ENCORT-CDW (Environmental consequences of the EU recycling target for construction & demolition waste) och pågick mellan 2012–2013 och ger underlag för Nordens position i diskussionerna om utveckling av 70%-målet.
Underlaget kan även användas när policyer för avfallshantering med minimerade miljörisker beslutas i de nordiska länderna.
Projektet beskriver:
- Vilka avfallsströmmar har stor betydelse för förutsättningarna att uppnå målet?
- Vilka återvinningsscenarier är möjliga nu och i framtiden?
- Vilken resursbesparing uppnås vid olika scenarier?
- Hur påverkas transportarbetet av olika återvinningsscenarier?
- Vilken föroreningsspridning innebär olika återvinningsscenarier?
Energiåtervinning genom förbränning av till exempel returträ är en åtgärd som inte kan tillgodoräknas för att uppnå 70%-målet. En delstudie i ENCORT-CDW ägnas därför åt att belysa de principiella skillnaderna mellan återanvändning, materialåtervinning och energiutvinning för träavfall.
Studien ger underlag för beräkning av miljöeffekter
Studiens systemanalyser ger underlag för att styra materialflödet från bygg- och rivningssektorn mot en god resurshushållning med hänsyn till miljö- och hälsoeffekter. Även om nuvarande statistik för bygg- och rivningsavfallet är osäker kan de beskrivna scenarierna användas som underlag i framtida beräkningar av miljöeffekter när statistiken förbättrats.
Resultatet kan förväntas påverka bygg- och rivningsavfalls avsättningspotential men även uppströmsfrågor (återanvändning samt minimering av uppkomsten av avfall och dess innehåll av farliga ämnen).
Ett nordiskt samarbetsprojekt
Studien utfördes av forskare från SGI och IVL i Sverige, SINTEF i Norge, DHI i Danmark och VTT i Finland. SGI ledde projektet och Naturvårdsverket var beställare.
Nordiska ministerrådet finansierade studien tillsammans med de nordiska naturvårdsverken, ÅForsk och stiftelsen IVL.