Alla som ger upphov till avfall är skyldiga att se till att det hanteras enligt gällande regler. Det gäller både privatpersoner och verksamhetsutövare. För en privatperson handlar det om att sortera avfallet och lämna det på rätt plats. Avfallsinnehavaren bestämmer också behandlingen av avfallet. Men det gäller inte kommunalt avfall där kommunerna har ansvar. För avfall som omfattas av producentansvar har producenterna av produkterna/förpackningarna ansvaret.
Producenterna
Obligatoriskt producentansvar finns för förpackningar, bilar, däck, returpapper, läkemedel och elektriska och elektroniska produkter. Det finns också frivilliga åtagande för kontorspapper, byggavfall och lantbruksplast. Ansvaret innebär att den som tillverkar eller importerar en produkt ska se till att avfallet samlas in och behandlas.
Kommunerna
Kommunerna har ansvar för insamling, hantering och behandling av kommunalt avfall, utom det avfall som omfattas av producentansvar. Hanteringen av kommunalt avfall finansieras genom avgifter till berörda fastighetsägare.
Länsstyrelsen
De flesta verksamheter som är tillståndspliktiga enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) ska söka tillstånd hos Länsstyrelsen, men när det gäller ett mindre antal större verksamheter ska tillstånd sökas hos miljödomstolarna. Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn över tillståndspliktiga verksamheter om de inte överlåtit tillsynen till kommunen. Länsstyrelsen har också till uppgift att vägleda kommunerna i tillsynsfrågor. Andra uppgifter för länsstyrelsen är:
- Ge dispens för deponering av organiskt avfall
- Bevaka kapacitet för behandling av avfall
- Sammanställa kommunala avfallsplanerna
- Regional miljömålsuppföljning.
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket är den centrala miljömyndigheten. Vi ska vara pådrivande och samlande i miljöarbetet. I våra uppgifter ingår att:
- Ta fram föreskrifter, allmänna råd och annan vägledning
- Delta som part för att driva miljöfrågor vid tillståndsprövning
- Stödja regeringen i EU-arbetet
- Följa upp miljömålen och samordna åtgärdsstrategin ”Giftfria och resurssnåla kretslopp”
- Ta fram avfallsstatistik.
- Driva och förvalta Avfallsregistret.
Sedan 2004 har vi breddat ansvar inom avfallsområdet att se till att avfallshanteringen är miljömässigt godtagbar samt effektiv för samhället och enkel för konsumenterna. Samtidigt inrättades ett nationellt avfallsråd som ska fungera som stöd för Naturvårdsverket.
Miljödomstolarna och Miljööverdomstolen
Miljödomstolen beslutar om tillstånd för större verksamheter och prövar ärenden som överklagats från andra myndigheter. Det kan gälla tillstånd till miljöfarlig verksamhet, frågor om kommunal renhållning och frågor om skadestånds- och ersättningsfrågor. Beslut av miljödomstolen kan överklagas till Miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt och därefter till Högsta domstolen.