Bakgrund
I enlighet med det EU:s avfallsdirektiv (2008/98/EG) ska den som behandlar avfall, samt den som producerar, samlar in, transporterar, mäklar eller handlar med farligt avfall föra register över vissa uppgifter om avfallet. Sedan 2015 har Naturvårdsverket haft två uppdrag av regeringen som handlar om hur förbättrad avfallsstatistik och spårbarhet för farligt avfall ska åstadkommas.
Fram till våren 2019 har Naturvårdsverket redovisat följande uppdrag:
Remiss om genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet
Sedan våren 2019 har Naturvårdsverket haft i uppdrag att utreda rättsliga förutsättningar för att säkerställa spårbarhet i en digital lösning som uppfyller kraven i avfallsdirektivet. Uppdraget redovisades till Miljödepartementet i september 2019.
Naturvårdsverket föreslår att nu gällande bestämmelser om anteckningsskyldighet i avfallsförordningen i huvudsak behålls, men i viss mån revideras och kompletteras för att genomföra direktivets krav på spårbarhet. Naturvårdsverket föreslår också att de uppgifter om avfall som ska antecknas av verksamhetsutövarna ska lämnas digitalt till Naturvårdsverkets avfallsregister.
Miljödepartementet har remitterat skrivelsen, som kan läsas i sin helhet nedan. Remissvaren ska ha kommit in till Miljödepartementet senast 7 januari 2020.
Ny digital lösning berör flera olika aktörer
De uppgifter som lämnas till Naturvårdsverkets avfallsregister i en digital lösning används för att öka spårbarheten av farligt avfall och förbättra avfallsstatistiken. Den nya digitala lösningen kommer, tillsammans med förändrade förordningar och föreskrifter, att påverka verksamhetsutövare som
- transporterar, behandlar eller på annat sätt hanterar farligt avfall
- har sådan verksamhet där farligt avfall uppkommer
- behandlar avfall
- samt de tillsynsmyndigheter som utövar tillsyn över dessa verksamhetsutövare.
Arbetet görs i samverkan med berörda aktörer
Enligt Naturvårdsverkets regleringsbrev ska utvecklingen av den digitala lösningen utgå från varje parts eget ansvar för sin information. Samverkan kring den digitala lösningen sker bland annat genom att använda existerande forum inom Smart miljöinformation. Naturvårdsverket har under arbetets gång genomfört dialogmöten med både verksamhetsutövare och branschorganisationer, samt tillsynsmyndigheter.
Under hösten 2019 påbörjas utveckling av den digitala lösningen, vilket görs i samverkan med en arbetsgrupp bestående av verksamhetsutövare. En arbetsgrupp med tillsynsmyndigheter etableras i kommande arbete. Naturvårdsverket kommer också skapa en referensgrupp där berörda aktörer har möjlighet att ta del av arbetsmaterial under arbetets gång.
För mer information och intresseanmälan, kontakta digitaltforst@naturvardsverket.se.