Naturvårdsverket samarbetar med Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att minska matsvinnet.
Bakgrunden är att den svenska livsmedelshanteringen svarar för en stor del av vår totala påverkan på miljön:
- Den svenska livsmedelshanteringen står till exempel för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan
- Livsmedelsproduktionen ger också upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel
- Livsmedelssektorn är också en av de mest vattenkrävande sektorerna
För att minska mängderna mat som slängs i onödan, behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka.
Onödigt stor miljöbelastning
Matsvinnet förekommer i hela produktions-, försäljnings- och konsumtionskedjan för livsmedel och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor. Matavfall uppkommer i flera olika led i livsmedelskedjan; vid tillverkning, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt hos hushållen. Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan.
En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2014 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Då är även primärproduktionen inkluderad. Hushållen svarar för den absolut största delen, 717 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Kartläggningen har gjorts av SMED och inkluderar inte mat och dryck som hälls ut i avloppet. En studie av det flytande matavfallet visar att svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.
Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.
Att minska matsvinnet och öka resurshushållningen i livsmedelskedjan är ett prioriterat område i den nationella avfallsplanen och i det avfallsförebyggande programmet.
Matsvinnet i livsmedelskedjan
Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och kan förebyggas på olika sätt:
Livsmedelsindustrin
Svinn kan uppstå vid leverans av skadade råvaror, byte av produkt i en produktionslinje eller fel i produktionen.
Butiker
Svinnet beror ofta på passerad bäst-före-datum. Det kan vara felbedömningar vid beställning, kunders oregelbundna köpmönster, konkurrenters eller egna kampanjer, eller ofördelaktig produktplacering i butikshyllan. Det kan också bero på att butiken prioriterar ett brett sortiment för att kunna rikta sig till den kundkrets som förväntar sig detta.
Retursystemen för mejeriprodukter och bröd minskar affärernas incitament att försöka sälja slut på dessa livsmedel, eftersom de kan återlämna varorna nästan utan kostnad.
Restauranger
Svinn uppkommer både vid beredning i köket och vid servering. Det är svårt att förutse hur många gäster som kommer och därmed svårt att förbereda rätt mängd mat. Det är särskilt stor risk för matsvinn vid självservering från bufféer. Det är också svårt att upprätthålla rutiner för att minska svinnet med hög personalomsättning och många anställda.
Storkök och skolkök
Svinnet beror ofta på att för många portioner tillagas. Ekonomiska rutiner i storkök kan göra att man budgeterar för mycket och därmed även gör av med för mycket resurser för att inte få mindre anslag nästa år.
Hushållen
Här handlar det i hög grad om konsumtionsmönster, beteende och attityder. Det höga tempot i samhället med allt högre förväntningar på materiell standard gör att hushållen idag ofta lider av brist på tid för att mer än nödvändigt engagera sig i matlagning. Detta betyder ökad risk för svinn genom att planering av inköp blir eftersatt, överinköp leder till att livsmedel hinner bli för gamla, bäst före dag feltolkas, att alla delar av råvarorna eller resterna inte tas tillsvara och att förpackningar inte töms ordentligt.
Tillsammans för att minska matsvinnet
Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket samverkar med ett stort antal aktörer i SaMMa (samverkansgruppen för minskat matavfall). SaMMa är ett nätverk som är öppet för myndigheter, forskare, intresseorganisationer och branschen med aktörer i olika delar av livsmedelskedjan. Syftet med samverkansgruppen är att verka för att minska matavfallet genom att utgöra en kontaktyta där vi kan diskutera och samla information om hur vi kan minska matsvinnet.
Är ni med i SaMMa?
Verkar ditt företag eller organisation med att minska matsvinnet eller är det något ni vill arbeta mer med? Forskar du inom området? Är du intresserad av att gå med i SaMMa? Nätverket är öppet för alla aktörer som arbetar med matsvinn inom livsmedelsområdet och som är intresserade av att diskutera matsvinnsfrågor och utbyta information med andra medlemmar.
Vill du veta mer? Läs vår programförklaring och se vilka aktörer som redan är med. Du kan anmäla ditt intresse för medlemskap i samverkansgruppen SaMMa.
Bra för minskat matsvinn - Samarbete mellan myndigheter
Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att, i samarbete med Naturvårdsverket och Jordbruksverket, arbeta för ett minskat matsvinn. Uppdraget sträcker sig över tre år, 2017- 2019.
Som en första del i uppdraget ska en handlingsplan för minskat matsvinn tas fram. Den ska visa hur Sverige långsiktigt ska arbeta med att minska matsvinnet. Åtgärderna ska bidra till att det globala hållbarhetsmålet "att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlust efter skörd" uppnås.
Regeringsuppdraget om minskat matsvinn är en del av Livsmedelsstrategin. Myndigheterna ska jobba tillsammans för att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan. Det innebär åtgärder hela vägen från producenterna av maten till konsumenten som äter den.
De åtgärder som tas fram i handlingsplanen ska även bidra till regeringens arbete med att ställa om till en hållbar konsumtion och produktion, samt en cirkulär ekonomi.En första delredovisning av uppdraget ska lämnas senast den 28 februari 2018 och slutredovisning ska ges till Näringsdepartementet senast den 28 februari 2020.
Livsmedelsverket har även tidigare haft ett regeringsuppdrag att tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket genomföra olika insatser för att minska matsvinnet. Uppdraget slutredovisades den 22 mars 2016.
I uppdraget ingick att:
- genomföra riktade informationsinsatser till konsumenter
- analysera möjligheter och eventuella hinder för ett minskat matsvinn
- verka för en ökad samverkan mellan olika aktörer som kan bidra till minskat svinn
- sprida information om goda exempel
- stimulera till ökat utnyttjande av det oundvikliga matavfallet för biogasproduktion
- Här finns mer information om slutredovisningen
Här finns länkar till andra myndigheters rapporter
Förslag på etappmål för matavfall
Naturvårdsverket har till regeringen föreslagit ett etappmål för minskad mängd matavfall som ska bidra till att nå miljökvalitetsmålen. Vi har publicerat några underlagsrapporter.
Mer information
Internationellt