Naturvårdsverket fick, som en av flera myndigheter, rollen utvecklingsmyndighet. Rollen innebar att Naturvårdsverket skulle leda arbetet med att förbättra tillgängligheten av miljöinformation genom att samverka kring befintlig information men även utveckla ny. Syftet var att nå en ökad användning av miljöinformation, att bidra till att möta klimatutmaningen samt att nå de nationella miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Regeringen ser miljöinformation som en strategisk resurs i samhället, för såväl företag som för individ och myndighet. Arbetet och samverkansformerna som påbörjades inom ramen för uppdraget har fortsatt även efter dess officiella avslut.
Uppdraget i korthet
Naturvårdsverket fick i uppdrag att samarbeta med aktörer som representerar statlig, regional och lokal nivå samt näringsliv. Synpunkter, kunskap och erfarenheter skulle inhämtas både från intressenter som redan har ett ansvar för miljömålen, offentlig och privat sektor i övrigt.
Uppdraget innefattade bland annat att identifiera och prioritera områden för uppdraget, hitta gemensamma användargränssnitt, specifikationer och standarder för digital samverkan inom miljösektorn, belysa juridiska, ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för digital samverkan, analysera hur öppna data kan driva miljöarbetet framåt och främja innovativa lösningar samt identifiera nationella och internationella goda exempel på digitalisering av miljöinformation.
Arbetet inriktades sedan start mot att skapa en samverkansorganisation som etablerades inom regeringsuppdraget och därefter övergått till löpande samverkan utanför uppdraget. Organisationen ska stödja att en mängd gemensamma frågor hanteras så att myndigheter kan sprida och förklara miljöinformationen, digitalisera och samordna sina processer och sin information, samt uppmuntra till deltagande, innovation och ansvarstagande.
Rapportering
Slutrapporteringen av uppdraget lämnades in 28 februari 2019 och inkluderar följande:
Kontaktuppgifter
Anna Otmalm, chef på Miljöanalysavdelningen
Mer om regeringens satsning Digitalt först
Syftet med Regeringens satsning "Digitalt först" var att digitalisera den offentliga sektorn och därmed skapa en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning. Förutom Smartare miljöinformation gav Näringsdepartementet uppdrag att driva digital förnyelse till andra myndigheter och inom tre andra områden:
- Smartare samhällsbyggnadsprocess – för att få fler bostäder och en snabbare, enklare, billigare och mer hållbar samhällsbyggnadsprocess.
- Smartare livsmedelskedja – för att stärka förutsättningar för ökad tillväxt och samtidigt stärka den hållbara utvecklingen i Sverige och i världen - från produktion till konsumtion.
- Förenkling för företag – för att göra det enklare för företag i regeltunga branscher med omfattande myndighets¬kontakter genom verksamt.se.
Naturvårdsverket har fick, som en av flera myndigheter, fått rollen utvecklingsmyndighet. Rollen innebär innebar att Naturvårdsverket ska skulle leda arbetet med att förbättra tillgängligheten av miljöinformation genom att samverka kring befintlig information men även utveckla ny. Syftet är var att nå en ökad användning av miljöinformation, att bidra till att möta klimatutmaningen samt att nå de nationella miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Regeringen ser miljöinformation som en strategisk resurs i samhället, för såväl företag som för individ och myndighet. Arbetet och samverkansformerna som påbörjades inom ramen för uppdraget har fortsatt även efter dess officiella avslut.