Programområdet är i första hand inriktat mot miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker men berör i större eller mindre utsträckning flera av de andra miljömålen.
Myrar, sumpskogar och våtmarksstränder
Begreppet våtmark kan definieras på många olika sätt. Naturvårdsverkets definition omfattar bland annat myrmarker, sumpskogar och våtmarksstränder vid sjöar, vattendrag och hav.
Sverige är ett av de våtmarksrikaste länderna i världen. Våtmarkerna har stor variationsrikedom och är värdefulla för såväl arter knutna till våtmarkerna som arter knutna till kringliggande ekosystem och för rastande flyttfåglar.
Stora arealer är utdikade
Våtmarkerna har sedan drygt ett sekel i stor utsträckning omförts till andra marktyper, framför allt av skogs- och jordbruket. I skogslandskapet har under 1900-talet en omfattande markavvattning ägt rum, framför allt för att öka skogsproduktionen på våtmarker och säkra skogsmarkens produktionsförmåga. Stora våtmarksarealer har även gått förlorade genom utvinning av torv och genom överdämning av våtmarksstränder vid sjöar och vattendrag som utnyttjas för kraftproduktion.
Sedan 1980-talet har våtmarkerna successivt fått ett starkare skydd, bland annat genom förbud och tillståndsplikt för markavvattning. Det finns en stark politisk vilja att bevara och vid behov restaurera och nyanlägga våtmarker. Därför är det viktigt att utveckla redskap för att på ett kostnadseffektivt sätt följa upp och övervaka våtmarkernas tillstånd i alla delar av landet.
Inventeringar av våtmarker
Naturvårdsverket har sedan början av 1980-talet genomfört våtmarksinventeringar (VMI) i hela Sverige i samarbete med länsstyrelserna. Våtmarksinventeringar är i första hand ett planeringsverktyg för centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner. VMI-data utgör även ett redskap för miljöövervakning och är en viktig informationskälla för våtmarker generellt.
Data från Våtmarksinventeringen kan nås genom Miljödataportalen.
Förslag till delprogram och undersökningsmetoder för programområdet Våtmark togs fram under 1990-talet, men före 1999 finansierades inte programområdet inom den nationella miljöövervakningens budget. Viss övervakning av våtmarker har dock sedan länge förekommit inom ramen för miljöövervakningsprogrammet för skog (riksinventering av skog–RIS).
Referensgrupp
Arbetet med att utforma programområdet genomfördes i samråd med en referensgrupp med representanter för länsstyrelserna, Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Länsstyrelserna är den primära målgruppen för programområdet. Flera av dem deltar tillsammans med andra myndigheter och organisationer i en referensgrupp för våtmarksövervakning. Under 2016-2017 genomfördes en revision av våtmarksövervakningen där referensgruppen deltog tillsammans med inbjudna myndigheter.
Programstrategi
Strategin för programområde Våtmark är att med kostnadseffektiva metoder följa tillståndet i Sveriges våtmarker med fokus på hydrologisk orördhet och biologisk mångfald. Mål för övervakningen är att ge en samlad information om miljö-tillståndet samt effekter av markanvändning.
Delprogram
Följande delprogram och utvecklingsområden ingår i programområde Våtmark: