
Naturvårdsverket och Hav och vattenmyndigheten finansierar forskning som ska bidra till att minska den svenska konsumtionens negativa miljöpåverkan i Sverige och utomlands. Projekten har en sammanlagd budget på 23 miljoner kronor. Läs om projekten längst ner på sidan.
Viktigt för att nå miljömålen
Hållbar konsumtion har identifierats som ett viktigt område för att uppnå flera av Sveriges miljömål och det övergripande generationsmålet. De fem forskningsprojekten som Naturvårdsverket finansierar spänner över en rad områden och utforskar olika delar av konsumtionens miljöpåverkan. Två av projekten handlar om maten vi äter. Kan en livsmedelsskatt påverka konsumenter att äta mer klimatsmart? Konsumtion av livsmedel beräknas stå för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser hos de svenska hushållen. En minskning av vår köttkonsumtion skulle därför kunna minska växgasutsläppen med upp till fem procent. Det andra mat-projektet handlar om metoden som kallas nudging. Här undersöker forskare om nudging kan få konsumenter att ändra sitt beteende och välja vegetariskt alternativ utan att de själva är medvetna om det.
Med exempel på hållbara mobiltelefoner
I projektet Styrmedel för livscykler - en Integrerad Ansats, vänder forskarna blicken mot cirkulär ekonomi och undersöker metoder för att minska resursförbrukningen i tillverkningen och användningen av mobiltelefoner och fritidsbåtar. Mobiltelefoner har en kort livslängd men genererar över 80 kilo avfall från råvara till avfall. Behovet att minska resursförbrukningen finns inom en rad branscher och projektet väntas ge konkreta rekommendationer om hur det kan gå till. Styrmedel och konsumtion är namnet på ett annat forskningsprojekt som undersöker hushållens energianvändning. Projektet ska ge förslag på styrmedel som kan öka efterfrågan på mer energisnåla varor. Närmare 90 procent av energiförbrukningen i världen idag kommer från fossila energikällor och det bedöms som viktigt att energianvändningen minskar. Slutligen, i projektet Drivkrafter för hållbar konsumtion ska forskare ta fram goda exempel på hur kommunerna kan vara pådrivande i omställningen till en hållbar samhällsutveckling. Kommunerna har stort inflytande över det som sker på lokal nivå, till exempel inom energiförsörjning, avfall, översiktsplaner och upphandling. Vi behöver öka vår kunskap om vad som kan styra samhället mot en mer hållbar konsumtion. Forskningen ska vara ett stöd för myndigheter och beslutsfattare i detta arbete och stimulera en övergång till hållbara produktions- och konsumtionssystem.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten räknar med att kunna dra nytta av forskningsresultaten vid genomförande av regeringsuppdrag, inom uppföljningen av miljökvalitetsmålen, inom arbetet med åtgärdsprogrammen för akvatisk och terrestermiljö och vid uppdrag med anknytning till hållbar konsumtion där vi är remissinstanser. Forskningen förväntas även generera resultat som kan bidra till kunskapsförsörjning och kompetens vid internationella förhandlingar och övrigt samarbete inom EU och internationellt.
Finansiering
Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag, till stöd för arbetet med Sveriges miljömål.
Pågår
2016-2020
Mer information
Kontaktperson på Naturvårdsverket
Beviljade projekt