Alla länder som är med i konventionen rapporterar regelbundet om hur arbetet går för att nå konventionens mål. År 2019 redovisade Sverige för sjätte gången om vårt arbete för att följa konventionen.
Nya mål för biologisk mångfald
Konventionens nuvarande strategiska plan gäller under perioden 2011–2020. Nu förbereds en ny strategisk plan och FN-förhandlingar pågår för att ta fram denna.
De nya målen gäller bland annat tillgång till säkert och drickbart vatten, genetisk mångfald och antalet utrotningshotade växt- och djurarter.
I de formella förhandlingarna finns experter från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Sametinget samt Jordbruksverket.
Vetenskapliga Rådet för biologisk mångfald samt ekosystemtjänster
Vid Naturvårdsverket finns ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Rådet sammanträder två gånger per år och består av inbjudna forskare och representanter för myndigheter. Rådet bidrar främst till arbetet i IPBES-plattformen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och till konventionens vetenskapliga organ, SBSTTA. Kontaktperson på Naturvårdsverket, är Cecilia Lindblad.
Arbeta mer med ekosystemtjänster
Naturvårdsverket arbetar för att synliggöra värdet av ekosystemtjänster och uppfylla konventionens mål om att värdet av biologisk mångfald och ekosystemtjänster ska integreras i fler beslut, bland annat inom fysisk planering. Under åren 2014–2017 gjordes detta som ett regeringsuppdrag och resultaten finns tillgängliga i rapporten "Kommunikationssatsning om ekosystemtjänster".
Arbetet fortsätter, bland annat som en aktivitet i miljömålsrådet med samverkan från myndigheter och aktörer på lokal som regional nivå.