Lösningar kring luftkvalitet
Nordmakedonien har stora problem med luftkvalitet framförallt i de större städerna och i huvudstaden Skopje. Under vintertid når ofta nivåerna av skadliga partiklar i luften långt över WHO:s gränsvärden vilket är en stor hälsofara för landets invånare och besökare. Naturvårdsverket har stor kunskap i ämnet och har därför blivit tillfrågade av Sveriges ambassad i Skopje att bistå med vår erfarenhet och tekniska lösningar.
Naturvårdsverket ska tillsammans med SMHI hjälpa det nordmakedonska miljöministeriet med ny kunskap och infrastruktur för att mäta och följa upp luftkvaliteten i landet. Vi ska även bidra till att de tekniska lösningar som införs följer EU:s standard för rapportering av miljödata.
Artskydd
Vid sidan av detta ska Naturvårdsverket även bidra med kunskap när det gäller artskydd och CITES.). CITES-konventionen är en internationell överenskommelse om handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Projektet ska bland annat arrangera en workshop för nordmakedonska och regionala aktörer. I det arbetet bistår även bland annat Jordbruksverket och andra svenska myndigheter som experter.
EU-tillnärmning
Naturvårdsverket ska även bidra med kunskap när det gäller EU-tillnärmning. Nordmakedonien strävar efter att bli ett EU-medlemsland och har en kandidatstatus sedan 2005 Nu följer en lång process av förhandlingar med EU-kommissionen och andra EU-organ. Miljö- och klimat är ett av många områden som omfattas av förhandlingarna och landet behöver vara väl förberett inför detta. Naturvårdsverket ska stödja landet med EU-tillnärmningsprocessen kring kapitel 27 – miljö och klimat. Naturvårdsverket har bidragit i processen kring EU-tillnärmning i många länder på västra Balkan, exempelvis Albanien och Serbien. Vi bidrar genom projektet i Nordmakedonien till att höja landets förmåga att bli EU-medlem och leva upp till de miljökrav som EU ställer.
Sida har beviljat cirka 11 miljoner kronor i bidrag till Naturvårdsverkets samarbete med Nordmakedonien. Samarbetsprojektet löper under perioden 2019-2021.