Naturvårdsverket har sedan 2012 ett samarbete med Indien inom ramen för det samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) inom miljöområdet som slöts 2009 mellan den indiska och den svenska regeringen. Arbetet finansieras huvudsakligen inom anslaget för bilateralt miljösamarbete.
Vidareutbildningsprogram för miljötjänstemän
Naturvårdsverket startade under 2012 ett samarbete med miljöorganisationen Centre for Science and Environment (CSE). Organisationen ordnar vidareutbildningsprogram för miljötjänstemän på delstatsnivå på uppdrag av Indiens miljöministerium, Ministry of Environment, Forest and Climate Change och med Naturvårdsverkets motsvarighet, Central Pollution Control Board, som övervakare.
Naturvårdsverket deltar som föreläsare i vissa av CSE:s utbildningar bland annat i program som ”Lagefterlevnad, tillsyn och genomförande av lagstiftning" och ”Förvaltning och framtagande av aktionsplaner för luftkvalitet i städer”. Frågor som Naturvårdsverket har fokuserat på är tillståndsprövning av industrianläggningar, tillsyn, hållbar stadsutveckling inklusive avfallshantering, avloppsvattenrening, luftkvalitetsarbete, miljöstyrning och förvaltning samt olika typer av styrmedel som lagstiftning, ekonomiska och frivilliga styrmedel. Utbildningarna bygger på interaktivitet med deltagarna med diskussioner och gruppövningar och ger också möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna.
Naturvårdsverket har bidragit till CSE:s kurser som hålls i Indien, men även arrangerat studiebesök till Sverige med föreläsningar och studiebesök på bland annat svenska industrier och myndigheter.
Naturvårdsverket och CSE kommer att fortsätta samarbetet framöver och genomföra ytterligare program i Indien och Sverige under de kommande åren.
Förorenad mark
Utbildningsdagar inom efterbehandling av förorenade områden anordnades av Naturvårdsverket under hösten 2019 i Malmö för en indisk delegation från Bhopal, där en förödande olycka inträffade år 1984. Den före detta UCIL-siten (Union Carbide India Limited), platsen där olyckan skedde, är ännu inte åtgärdad men man avser att göra det inom en nära framtid.
Syftet med utbildningsdagarna var att utbilda delegationen i den svenska efterbehandlingsprocessen, för att ge dem verktyg att på ett systematiskt och hållbart sätt undersöka och riskbedöma förorenade områden inför kommande saneringsåtgärd. I utbildningsdagarna ingick även en halvdags studiebesök till BT Kemi-efterbehandlingsprojektet i Teckomatorp för att ta del av deras erfarenheter.