Strategins innehåll
Strategin innehåller en vision och 10 riktlinjer med 28 tillhörande rekommendationer för miljödatahantering samt rekommendationer för metadatahantering inklusive bilagor.
Vision
Väl hanterade miljödata kommer till nytta och gör skillnad för miljön.
Miljödata är en viktig samhällsresurs som väl hanterad och flitigt använd bidrar till en bättre miljö genom att ge underlag för uppföljning, analys, förståelse, beslut och agerande. Miljödata ska vara lätt tillgängliga, enkla att använda och effektivt förvaltade.
Riktlinjer
- Gör miljödata väl kända.
- Gör miljödata enkla att hitta.
- Gör miljödata direktåtkomliga i former som efterfrågas.
- Se till att miljödata är väl beskrivna och lätta att förstå.
- Gör miljödata tillgängliga så snabbt som möjligt.
- Tillhandahåll miljödata och tjänster avgiftsfritt med villkor som uppmuntrar till vidareutnyttjande.
- Se till att all miljödata har en tydlig förvaltning.
- Använd etablerade standarder.
- Gör det lätt att använda miljödata för sambearbetning.
- Bevara miljödata för framtida återanvändning.
Rekommendationer
Till varje riktlinje hör konkreta rekommendationer kring hur riktlinjen kan förverkligas. Det finns 28 rekommendationer som kompletteras av nio rekommendationer för metadatahantering.
Gemensamt framtagen av flera myndigheter
Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelserna och Vattenmyndigheterna har i samverkan tagit fram en myndighetsgemensam strategi för miljödatahantering på uppdrag av det strategiska samverkansrådet för verksamhetsstöd inom miljö- och naturområdet (MIT). Ansvaret för strategin togs 2017 över av det nya Miljöinformationsrådet.
Signering av avsiktsförklaring
Generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten samt tretton landshövdingar signerade en avsiktsförklaring rörande strategin under eller i anslutning till den gemensamma ledningskonferensen i Stockholm den 7–8 oktober 2015.

Avsiktsförklaringen uttrycker att man har för avsikt att strategin ska vägleda den egna organisationen i arbetet med miljödata. Detta för att göra miljödata lätt tillgängliga, enkla att använda och effektivt förvaltade.
De initiala signeringarna i oktober 2015 var startskottet för ett arbete med en bred uppslutning kring strategin. Arbetsgruppen för förvaltning av strategin verkar löpande aktivt för att så många organisationer som möjligt i miljösverige signerar en avsiktsförklaring.
Många har hittills signerat. I informationsruta finns en länk till hela listan signatärer.
Med starkt stöd och bred förankring får strategin stor bärkraft och maximalt genomslag för en ökad nytta av miljödata!
Hur signerar man?
Det enklaste sättet att signera avsiktsförklaringen är att använda instruktionen och dokumenten nedan.
I december 2015 skickade generaldirektör Björn Risinger på Naturvårdsverket och vikarierande generaldirektör Ingemar Berglund på Havs- och vattenmyndigheten ut en första gemensam inbjudan att signera en avsiktsförklaring för Strategi för miljödatahantering. Läs den gärna!
Vid frågor rörande signeringen, kontakta gärna någon av personerna i den myndighetsgemensamma förvaltningsgruppen. Se kontaktuppgifter nedan under ”Förvaltning”.
Förvaltning
2018 flyttades ansvaret för förvaltningsgruppen till Miljöinformationsrådet. Huvudsakliga arbetsuppgifter är att tillgängliggöra strategin med kringinformation via webben, genomföra eventuella justeringar av dokumentet, informera och svara på frågor om strategins innehåll samt i mån av tid stötta och följa upp införandet på andra myndigheter.
Förvaltningsgruppen för strategin kommer också att samverka kring genomförandet på de egna myndigheterna.
Kontakt med förvaltningsgruppen
Förvaltningsgrupp
Ulrika Domellöf Mattson, Naturvårdsverket:
Hedvig Hernevik, Havs- och vattenmyndigheten:
Thomas Tengblad, länsstyrelserna:
Magnus Eriksson, länsstyrelserna:
Tobias Haag, länsstyrelserna:
Agneta Jonsson, Skogsstyrelsen:
Mikaela Asplund, Sveriges lantbruksuniversitet