Regeringen satsar 45 miljoner kronor år 2018, 50 miljoner kronor år 2019 och 70 miljoner kronor år 2020 på avancerad rening av avloppsvatten. I regleringsbrevet för år 2018 har Naturvårdsverket fått i uppdrag att fördela investeringsbidraget. Den aktuella utlysningen omfattar sammanlagt 90 miljoner kronor med 45 miljoner kronor som ska fördelas år 2018 samt 45 miljoner kronor för bidrag till fleråriga projekt som sträcker sig under perioden 2018–2020.
Sista ansökningsdag 2018 är den 16 september.
I mån av tillgängliga medel kommer en andra utlysning att genomföras under 2019. Uppdaterad information om denna och kommande utlysningar läggs ut på denna hemsida.
Bidragets syfte
Investeringsbidraget kommer bidra till att fler avloppsreningsverk (ARV) installerar avancerad rening av läkemedelsrester, vilket bidrar till minskade utsläpp av läkemedelsrester och andra miljögifter till hav, sjöar och vattendrag. Bidraget kommer bidra till en ökad kunskapsuppbyggnad kring avancerad rening och belysa de frågeställningar som uppstår vid planering, projektering, upphandling, installation och drift av läkemedelsrening, vilket kommer vara viktiga delar i det fortsatta arbetet för myndigheter, VA-huvudmän, branschorganisationer, näringslivet och instanser som arbetar med tillsyn och prövning.
Bidraget kommer att bidra till att miljökvalitetsmålen Hav i balans samt levande kust och skärgård, Giftfri miljö och Levande sjöar och vattendrag ska kunna nås genom att minska utsläpp av läkemedelsrester till vattenmiljön.
Bakgrund till bidraget
I april 2017 överlämnade Naturvårdsverket ett regeringsuppdrag om läkemedelsrening på avloppsreningsverk. Naturvårdsverket konstaterar att det finns behov av att införa avancerad rening av läkemedelsrester i avloppsvatten. Sådan rening skulle även medföra rening av andra oönskade ämnen, vilket förstärker nyttan.
Om bidraget
Bidraget delas ut med stöd av förordning (2018:495) om bidrag för rening av avloppsvatten från läkemedelsrester. Utlysningens budget är 90 miljoner för åren 2018–2020. Beroende på framtida regeringsbeslut kan budgeten komma att ändras.
Bidraget kan ges till två typer av projekt:
- Investeringsprojekt
Projekttiden är upp till 3 år och omfattar hela processen från förstudie, upphandling, genomförande av entreprenad, idrifttagning samt utvärdering. Vid bedömningen av investeringsprojekten ställs högre krav på finansieringsplanen för investering och drift.
- Förstudieprojekt
Projekten omfattar framtagning av beslutsunderlag för ett investeringsbeslut. Projekttiden är max 12 månader.
Tidigaste projektstart för både investeringsprojekt och förstudieprojekt är efter beslut om beviljat bidrag. Senaste datum för projektstart är 1 december 2018. Besluten planeras vara fattade senast den 1 november 2018.
Vem kan söka bidrag?
Naturvårdsverket får ge bidrag till kommuners, kommunala bolags eller kommunalförbunds investeringar i en teknik eller metod som har till huvudsakligt syfte att avskilja läkemedelsrester från avloppsvatten i avloppsreningsverk.
Vad kan man söka bidrag för?
Bidrag kan ges till investeringar i en teknik eller metod som har till huvudsakligt syfte att avskilja läkemedelsrester från avloppsvatten i avloppsreningsverk
Bidraget får också avse förstudier eller andra förberedande åtgärder inför investeringar i en sådan teknik eller metod.
Bidrag får inte ges för åtgärder som måste genomföras för att uppfylla en skyldighet enligt lag eller annan författning eller enligt villkor i ett tillstånd eller har påbörjats innan beslut om bidrag har fattats.
Hur mycket kan sökas?
Bidrag får ges med högst 90 procent av kostnaden för bidragsberättigade åtgärder. Vid beräkning av kostnaden för en åtgärd ska eventuella bidrag som beviljats enligt annan författning räknas av.
Kriterier för bedömning av ansökan
När Naturvårdsverket bedömer ansökningarna tas bland annat hänsyn till:
Potential
- Installationens effektivitet i termer av beräknad/uppskattad mängd läkemedelsrester och andra föroreningar som installationen varaktigt kan avskilja.
- Den mottagande vattenmiljöns känslighet och vilken miljönytta installationen har för den mottagande vattenmiljön.
- Åtgärdernas effekter på andra miljökvalitetsmål.
Genomförande
- Budget, plan och angreppssätt för projektets genomförande är trovärdiga och relevanta.
- Tillgång till den kompetens och det nätverk som behövs för att genomföra projektet.
- En realistisk plan för hur installationen ska finansieras, både i uppbyggnadsfasen och i driftsfasen.
- Genomarbetad kommunikationsplan med syfte att sprida erfarenheter från projektet
Så här ansöker ni
Ansökan om bidrag ska göras skriftligen till Naturvårdsverket och minst innehålla:
- uppgifter om sökanden och kontaktperson för sökanden,
- en projektbeskrivning för åtgärden och dess finansiering, genomförande och tidsplan,
- en projektkalkyl med förteckning över kostnaderna för att genomföra åtgärden och hur stor andel av kostnaderna som bidrag söks för,
- en uppskattning av hur mycket utsläppen av läkemedelsrester och andra skadliga ämnen från avloppsreningsverk till vattenmiljön kan förväntas minska på grund av åtgärden,
- uppgifter om den berörda vattenmiljöns känslighet och status,
- uppgifter om den utvärdering av åtgärderna som sökanden planerar och om hur kravet på spridning av relevant kunskap kan uppfyllas, och
- en upplysning om andra bidrag som sökanden eller någon annan har sökt eller beviljats och som avser samma bidragsberättigade kostnader som ansökan avser.
- en uppskattning av lägsta bidragsnivå för att kunna genomföra projektet.
Till ansökan bifogas följande dokument:
- Projektbeskrivning, max 5 sidor
- Projektkalkyl ifylld enligt mall
- Kommunikationsplan för projektet
- CV för projektledare och övriga nyckelpersoner
- Eventuella bilagor för att verifiera utsagor i ansökan, max 5 sidor
Ansökningsformulär
Skicka ansökan till:
Skanna in blanketten om du skickar in ansökan per e-post.
Ansökan kan också skickas per post.
Postadress: Kundtjänst
Naturvårdsverket
106 48 Stockholm
När går det att söka bidraget?
Ansökningsperioden för 2018 sträcker sig mellan den 22 maj 2018 och den 16 september 2018. I mån av tillgängliga medel planeras en andra utlysning under 2019.
Beslut och utbetalning
Naturvårdsverket planerar att meddela beslut om bidrag den 15 november 2018.
Utbetalning kommer att ske i minst två omgångar. Högst 75 procent av bidraget betalas ut innan projektet har slutförts och en slutrapport kommit in till Naturvårdsverket.
Ekonomisk redovisning och rapportering
Åtgärderna ska vara utförda och ekonomisk redovisning, lägesrapporter och slutrapport ska ha inkommit till Naturvårdsverket senast de datum som framgår av beslutet.
Återbetalningsskyldighet
Naturvårdsverket kan återkräva utbetalda medel om:
- bidraget beviljats på grund av oriktig uppgift från bidragstagaren.
- åtagna åtgärder inte utförts eller åtgärderna avviker från dem som angetts i ansökan, om inte annat överenskommits.
- ekonomisk redovisning och slutrapport inte inkommit till Naturvårdsverket senast det datum som anges i beslutet.
- beviljade medel inte använts vid slutredovisningen.
- mottagaren ska betala ränta enligt räntelagen (1975:635) på det belopp som omfattas av återbetalningsskyldigheten.
Kontakt
För frågor om bidraget
För övriga frågor
Kundtjänst, telefon 010-698 10 00, eller