PÅ DEN HÄR SIDAN:
Den digitala lösningen omfattar både API och e-tjänst
Rapportera via API
API är en webbtjänst som möjliggör att två olika system kan utbyta information med varandra. Verksamheter som vill lämna uppgifter till avfallsregistret via API måste ingå ett avtal med Naturvårdsverket.
Rapportera via e-tjänst
För verksamheter som inte vill eller kan ansluta sina verksamhetssystem finns det en e-tjänst. Det krävs inget avtal med Naturvårdsverket för att använda e-tjänsten utan uppgiftslämnaren loggar in med hjälp av e-legitimation.
Uppgifterna som ska lämnas ges av lagstiftningen
Uppgifterna som ska lämnas i e-tjänsten ges av avfallsförordningens sjätte kapitel samt Naturvårdsverkets föreskrifter på området.
Verksamhetsutövare måste fortsatt hålla sina egna anteckningar
En utökad anteckningsskyldighet började gälla den 1 augusti 2020 och berör alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall. Från den 1 november 2020 ska dessa verksamheter rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket.
Notera att uppgifterna som rapporteras in till avfallsregistret ej ersätter de uppgifter som ska finnas antecknande hos varje verksamhet. Dessa anteckningar måste kunna redovisas på begäran av en tillsynsmyndighet. Inom kort kommer tillsynsmyndigheter även att ha tillgång till uppgifterna som rapporterats in till avfallsregistret.
Bakgrund till avfallsregistret
Sverige behöver ha bättre kontroll på sitt farliga avfall. Därför finns nu krav på att alla företag och verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till det nya avfallsregistret. Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara till exempel brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö.
Den senaste statistiken visar att det uppstår över 2 miljoner ton farligt avfall per år i Sverige. Men statistiken är osäker och har hittills bara uppdaterats vartannat år och tillsynsmyndigheter saknar effektiva verktyg för att kunna spåra flödet av farligt avfall. Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier. En verksamhet kan vara allt från en stor fabrik till ett företag med få anställda som en frisersalong, biltvätt eller advokatbyrå. Uppskattningsvis berörs över en miljon verksamheter av det nya avfallsregistret.
Förslagen till regeländringar följer av EU:s så kallade avfallspaket med ändringar av ett antal direktiv på avfallsområdet. Sverige ska följa de regler som gemensamt beslutats på EU-nivå och ska säkerställa att farligt avfall hanteras på ett lämpligt sätt. Alla medlemsstater ska inrätta ett elektroniskt register för uppgifter om farligt avfall, för att förbättra möjligheten till kontroll och spårbarhet. Uppgifterna kommer att användas till Sveriges avfallsrapportering till EU samt till avfallsstatistik.
Avfallspaketet syftar också till att främja en cirkulär ekonomi. Då behöver återanvändning av avfall öka och mängden avfall minska. Det blir också ännu viktigare att kunna ta fram mer tillförlitlig avfallsstatistik och se statistiskt säkerställda förändringar. Tillförlitlig statistik är också en förutsättning för att kunna välja de mest lämpliga åtgärderna för en cirkulär ekonomi.
Naturvårdsverket ordnade under 2017–2020 dialogmöten med verksamhetsutövare, branschorganisationer och tillsynsmyndigheter för att ta fram avfallsregistret i samverkan med berörda aktörer. Dessutom samverkade vi med en pilotgrupp bestående av verksamheter som behandlar farligt avfall.