
Jakt på säl
Skydds- eller licensjakt på säl kan tillåtas bland annat om det inte finns någon annan lämplig lösning och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Naturvårdsverket kan fatta beslut om skyddsjakt på samtliga sälarter. För gråsäl kan myndigheten även fatta beslut om licensjakt.
Jakttiderna är satta för att ge så goda förutsättningar som möjligt för jakten samtidigt som hänsyn tas till sälarnas behov av ro under kutningstiden. Vid inventering kan vissa områden under en period vara undantagna från jakttiden.
Fällda sälar ska bärgas när det är möjligt och i vissa fall ska provtagning ske. Syftet med provtagningen är bland annat att övervaka sälarnas hälsa och fortplantning. Säljägare som skickar in prover till Naturhistoriska riksmuseet får ekonomisk ersättning. Länkar till handledning och instruktioner för insamling av prover finns på denna sida.
Den som ska jaga säl måste före jakten kontrollera hur många sälar som finns kvar på länets kvot. Det går att göra genom att besöka Naturvårdsverkets hemsida eller genom att kontakta Naturvårdsverkets kundtjänst. Skjutna sälar ska också rapporteras till Naturvårdsverket. Samtliga villkor som gäller vid jakt på säl, som exempelvis jakttid, tillåtna områden, tilldelning, antal provtagningar, jakt från båt, jaktmedel med mera, framgår av respektive beslut:
Skyddsjakt
Det förekommer skador på fisket från säl. Sälar kan trasa sönder fiskeredskap och äta upp fisken i dem. Om förebyggande metoder inte räcker för att få ner skadorna för fisket kan Naturvårdsverket ge tillstånd till skyddsjakt för att förebygga allvarliga skador.
Det finns två olika former av skyddsjaktsbeslut:
Beslut om skyddsjakt på Naturvårdsverkets initiativ
När Naturvårdsverket fattar beslut om skyddsjakt på eget initiativ krävs ingen ytterligare ansökan. Skyddsjakt efter säl får enligt dessa beslut endast bedrivas efter sälar som befinner sig inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. Detta gäller dock ej vid fiskodling då ett separat beslut krävs.
Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt omfattar en tilldelning för respektive art i de län som är aktuella, och jakten ska avbrytas när kvoten är fylld.
Naturvårdsverket har för åren 2020–2021 fattat beslut på eget initiativ om skyddsjakt efter vikare och knubbsäl. Besluten samt aktuellt antal fällda och rapporterade provtagningar finns på Naturvårdsverkets webb för jakt på respektive art:
Beslut om skyddsjakt efter ansökan från en enskild
Naturvårdsverket kan besluta om skyddsjakt på säl efter ansökan från enskild person, exempelvis för skyddsjakt vid fiskodling. Ansökan om skyddsjakt på säl skickas till Naturvårdsverket.
Licensjakt på gråsäl
Till skillnad mot skyddsjakt behöver licensjakten inte ske i direkt anslutning till en plats där sälar orsakat skada på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. Licensjakten kan också användas för att skydda fiskodlingar som utsätts för skador.
Naturvårdsverket har för åren 2020–2021 fattat beslut om licensjakt efter gråsäl i samtliga län med kust mot Östersjön. Beslutet samt aktuellt antal fällda och rapporterade provtagningar finns på Naturvårdsverkets webb: