Några fladdermusarter (till exempel nordfladdermus, mustaschfladdermus, tajgafladdermus och dvärgpipistrell) bor allt gärna i våra hus och söker sin föda i trädgårdarna och runt gatlamporna intill.
Som insektsbekämpare utför fladdermössen i Sverige en oerhört viktig ekosystemtjänst. Varje fladdermus konsumerar stora mängder insekter - upp till 1000 mygg eller motsvarande i timmen.
Vanligt förekommande arter i hus är nordfladdermus (hela landet), mustaschfladdermus och tajgafladdermus (norra Sverige) samt dvärgpipistrell (södra Sverige).
1200 arter i världen – 19 arter i Sverige
Fladdermössen är en mycket gammal djurgrupp. Fossil visar att de inte har förändrats nämnvärt under de senaste 50-60 miljoner åren. Fladdermössen utgör en artrik däggdjurordning med störst mångfald i tropiska områden. Det finns cirka 1200 arter av fladdermöss i hela världen. I Europa finns 37 arter och av dem har hela 19 arter påvisats i Sverige. Av de arter som finns i Sverige är sex med på den svenska rödlistan över arter vars existens i Sverige är mer eller mindre hotade.
Orienterar sig med ultraljud
Fladdermössen är flygande däggdjur, som oftast är aktiva under natten. De orienterar sig i mörkret med hjälp av ultraljud, det vill säga höga ljud som är ohörbara för människan.
Ljuden bildas på samma sätt som vårt tal. De skickas ut genom munnen eller, som i något fall, genom nosen. När ljuden träffar ett föremål studsar de tillbaka. Ekona uppfattas av fladdermössens känsliga hörselorgan och talar om vad det är för föremål som finns i dess väg. Det är inte bara hinder i flygvägen utan även bytesdjur som fladdermössen upptäcker med hjälp av sin "ekopejling" - sonar. Fladdermössens ögon används till att grovt orientera sig, siluetter av träd och hus hjälper dem att hitta hem.
Dvala under vintern
Vintertid tillbringar fladdermössen i dvala. Dvalans längd varierar hos olika arter, från cirka åtta månader hos nordfladdermus i norr till knappt två månader hos gråskimlig fladdermus i södra Sverige.
Fladdermusungarna föds i allmänhet runt midsommar och är flygfärdiga först i mitten eller slutet av augusti.