Verifiering – en viktig roll i granskningsprocessen
Tilldelningsansökningar från anläggningar som har tagits i drift under handelsperioden och de som har ökat eller minskat sin kapacitet mer än 10 procent genom fysiska ändringar måste granskas av en ackrediterad kontrollör (verifierare) som är ackrediterad enligt Scope 98 (granskning av tilldelningsansökningar).
Det finns en trestegsgranskningsprocess, där verifieraren, Naturvårdsverket och slutligen EU Kommissionen granskar innehållet av sådana tilldelningsansökningar.
Verifierarens roll är viktig där aktivitetsdata granskas i detalj och oftast på plats för att kunna fastställa kapacitet. Dessutom kontrollerar verifieraren att minst en fysisk förändring har genomförts (när det gäller kapacitetsändringar) och att den uppfyller kraven i CIMs.
Vägledning och stöd
För att underlätta och snabba på beslutsprocessen har Naturvårdsverket skrivit ett vägledningsdokument för verksamhetsutövare men som också kan vara användbart för verifieraren. Kommissionen har också vägledning med fokus på nya anläggningar och kapacitetsändringar (vägledningsdokument nr 7 – New entrants and closures).
Frågor som ska besvaras i verifieringsrapporten
Verifierade tilldelningsansökningar har haft bättre kvalitet för varje år som gått under handelsperioden. Dock är det fortfarande vanligt att ansökningar med felaktiga beräkningar och uppgifter lämnas in till oss.
För att minska antalet ansökningar som innehåller dessa problem samt för att säkerställa att de viktigaste uppgifterna för tilldelningen granskas ordentligt har vi tagit fram en lista av frågor som ska besvaras i verifieringsrapporten. Dessa frågor har tagits fram utifrån de vanligaste felen vi upptäcker under granskningen. Verifieraren får gärna kopiera in dessa frågor i själva verifieringsrapporten och svara på dem som gäller för aktuell ansökan.
Granskning av aktivitetsdata under verifiering av utsläppsrapporten
För att minska antalet anläggningar som missar att rapportera minskad aktivitet till Naturvårdsverket har EU kommissionen förslagit att verifieraren kontrollerar aktivitetsdata under granskning av utsläppsrapporten. Detta innebär att man jämför årets aktivitetsnivåer för olika delanläggningar med historiska aktivitetsnivåer i den ursprungliga/senaste tilldelningsansökan. Mer informations om när verksamhetsutövare ska lämna in en tilldelningsansökan pga ändrad aktivitet finns på den här sidan.
Förslaget kopplar till artikel 12 (3) i MRR som anger krav på vilka rutiner verksamhetsutövaren har för att kontrollera och rapportera aktivitets- och kapacitetsändringar som kan ha betydelse för tilldelning. Enligt artikel 17 (4) i AVR ska verifieraren under granskning av utsläppsrapporten kontrollera att det finns en rutin för att säkerställa att kapacitet / aktivitet har kontrollerats och rapporterats till Naturvårdsverket i form av en ansökan om minskad tilldelning om den understiger tröskelnivåerna i CIMs. Deadlinen för ansökan är 15 januari varje år.
Av erfarenhet vet vi att många verksamhetsutövare missar att rapportera till oss i tid när aktiviteten minskat med mer än 50 procent.
Om verksamhetsutövaren har missat att ansöka om ändrad tilldelning på grund av minskad kapacitet eller aktivitet ska detta nämnas i verifieringsrapporten verifieringsrapporten (Bilaga 3 – förändringar, avsnitt B) och verksamhetsutövaren ska utmanas ta kontakt med Naturvårdsverket via tilldelning@naturvardsverket.se.
Förseningen kan innebära att en sanktionsavgift på 50 000 kr enligt § 5 b i Lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter tas ut, samt ett eventuellt återkallande av utsläppsrätter.