Så här fyller du i ansökan
Vägledningen "Så här fyller du i din ansökan (pdf") är uppdaterad och innehåller nu information om hur du använder ETS-portalen.
Förbättringsrapporter och alla typer av tilldelningsansökningar ska du skicka in till:
Kort om kapacitetsändring
- Anläggningar som ökar sin kapacitet kan ansöka om extra tilldelning av utsläppsrätter under handelsperioden 2013-2020.
- Anläggningar som minskar sin kapacitet är skyldiga att rapportera detta så att tilldelningen kan justeras.
Särskilda villkor gäller för att en ansökan om ändrad tilldelning ska kunna klassificeras som en kapacitetsändring – nämligen att minst en fysisk ändring har genomförts och leder till en betydlig ändring i kapacitet eller antalet utsläppsrätter.
Här hittar du vägledning och en översikt över reglerna i lagstiftarna som berör ändringar till tilldelning.
Betydande kapacitetsökning
Delanläggningar som har genomfört en betydande kapacitetsökning enligt § 9e handelsförordningen efter den 30 juni 2011, kan ansöka om extra tilldelning för den ökade kapaciteten. För att uppfylla kriterierna för betydande kapacitetsökning ska en eller flera fysiska ändringar av anläggningens tekniska konstruktion eller funktion ha genomförts, som leder till att:
- Delanläggningen kan drivas med en kapacitet som är minst 10 procent högre än den ursprungliga installerade kapaciteten, eller:
- Delanläggningen får en betydligt högre aktivitetsnivå. Den högre aktivitetsnivån ska innebära en ytterligare tilldelning på mer än 50 000 utsläppsrätter och motsvara minst 5 procent av ursprunglig tilldelning per år.
De här kriterierna kontrolleras i ansökningsformuläret.
Betydande kapacitetsminskning
Med betydande kapacitetsminskning avses en eller flera fysiska ändringar som leder till att en delanläggnings ursprungliga installerade kapacitet minskar. Minskningen ska vara i samma omfattning för kapacitetsökning, se beskrivning ovan.
Viktiga datum
Anläggningar som har genomfört en kapacitetsminskning är skyldiga att ansöka om minskad tilldelning hos Naturvårdsverket. Slutliga ansökan ska komma till Naturvårdsverket via ETS-portalen senast 15 januari året efter start av ändrad drift.
Enligt Lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter § 5 b ska verksamhetsutövare som inte har lämnat information om genomförda minskningar av en anläggnings kapacitet, aktivitetsnivå eller drift senast den 15 januari kalenderåret efter det att ändringarna har genomförts, om den uteblivna informationen har betydelse för tilldelningen av utsläppsrätter, betala en förseningsavgift på 50 000 kronor till staten.
När det gäller kapacitetsminskningar måste verksamhetsutövare samla in data i sex månader efter ’Start av ändrad drift’ för att fastställa den nya kapaciteten. I sådana fall är det nästa deadlinen efter de sex månaderna som gäller.
Till exempel: En anläggning har genomfört en fysisk ändring 1 november 2015, och start av ändrad drift har fastställts till 20 november 2015. Verksamhetsutövaren måste då samla in driftdata i sex hela kalendermånader (december 2015 – maj 2016) för att fastställa den nya installerade kapaciteten. Ansökan om ändrade tilldelning måste därför lämnas in innan 15 januari 2017, annars blir verksamhetsutövaren skyldig att betala en förseningsavgift på 50 000 kronor.
Ett ansökningsformulär för alla typer av ansökan
Alla ansökningar om ändrad tilldelning görs i samma formulär. Vid kapacitetsökning ska du bifoga en metodrapport samt en rapport från ackrediterad kontrollör som verifierar ansökan. Vid betydande kapacitetsminskning ska du bara bifoga en rapport där uppgifterna i formuläret är verifierade av en ackrediterad kontrollör, inte någon metodrapport. I naturvårdsverkets vägledningsdokument kan du hitta detaljerad information om hur man förberedda en ansökan om kapacitetsändring.
All dokumentation ska lämnas in till Naturvårdsverket via:
För mer detaljerad information om hur en ansökan ska ställas upp se EU-kommissionens vägledning, Guidance Document 7 – New Entrants and Closures. Dokumentet hittar man i referensbiblioteket (länk ovanför).
Ansökningsprocedur
Ansökan om tilldelning per anläggning ska granskas av EU-kommissionen. Verksamhetsutövare skickar in ansökan till Naturvårdsverket som behandlar ansökan och kommunicerar den med EU-kommissionen innan beslut tas.
Energimyndigheten ansvarar för själva tilldelningen av utsläppsrätter i Unionsregistret.