Förtydligande
Verksamhetsutövare vid en anläggning som sökt gratis tilldelning av utsläppsrätter inför HP 4 (2021–2030) ska verksamhetsnivårapportera för åren 2019 och 2020 senast den 31 mars 2021. Mer information finns här:
Däremot behöver inte verksamhetsutövare vid en anläggning som under år 2020
- minskat sin kapacitet,
- upphört helt eller delvis (stängning),
- återställt eller
- haft sammanslagning eller delning (dvs. ”merge” eller ”split”)
lämna in motsvarande ansökningsformulär för HP 3 (2013–2020).
En verksamhetsutövare vid en anläggning som under år 2020
- gjort en kapacitetsökning, eller
- blivit ny deltagare
har möjlighet att fortfarande få gratis tilldelning av utsläppsrätter för året 2020. Man ansöker då med formulär framtagen för handelsperiod 3 (2013–2020).
Här hittar du information som rör innevarande handelsperiod (2013–2020):
- Hur man ansöker om ny eller ändrad tilldelning i samband med att en ny anläggning/delanläggning tas i drift eller att en befintlig anläggning/delanläggning ändrar sin kapacitet eller aktivitetsnivå. Du hittar också information om sanktioner för de som inte rapporterar ändringar som skulle ha betydelse för beslutad tilldelning.
- Naturvårdsverkets beslut om gratis tilldelning samt information om de regler och principer som ligger till grund för besluten. Du hittar också kort information om auktionering samt om användning av olika typer av utsläppsrätter.
Tilldelning till stationära deltagare
Svenska industriföretag och värmeproducenter som omfattas av EU:s utsläppshandel har beslutats få en gratis tilldelning på 29,1 miljoner utsläppsrätter 2013 vilket successivt skalas ned till 19,95 miljoner till 2020. För elproduktion ges ingen gratis tilldelning 2013–2020.
Naturvårdsverket har den 21 november 2013 fattat beslut om gratis tilldelning per anläggning för varje år 2013–2020. Utifrån den av EU-kommissionen godkända preliminära tilldelningen för Sverige har Naturvårdsverket tillämpat nedskalningsfaktorer. För kraftvärmeanläggningar har tilldelningen skalats ned med den linjära faktorn (1,74 procent/år) och för övriga sektorer med den av EU-kommissionen beslutade sektorsövergripande korrektionsfaktorn (ca 12 procent i genomsnitt). Tilldelning kopplad till sektorer och delsektorer som är utsatta för risk för koldioxidläckage skalas enbart ner med den sektorsövergripande korrigeringsfaktorn.
Nya deltagare
Nystartade anläggningar/delanläggningar eller anläggningar/delanläggningar som ökar sin kapacitet kan ansöka om tilldelning av utsläppsrätter ur en EU-gemensam reservpott (New Entrants Reserve, NER). Mer information på sidan "Nya deltagare" i menyn.
Ändrad verksamhet = ändrad tilldelning
Anläggningar som minskar sin kapacitet via fysiska ombyggnationer, alternativt helt eller delvis upphör (minskad aktivitetsnivå) med verksamheten, är skyldiga att rapportera detta. Dessa ändringar innebär justerad tilldelning av utsläppsrätter. Samtidigt kan anläggningar som ökar sin kapacitet (också via fysiska ombyggnationer) få fler utsläppsrätter. Mer information på sidorna "Ändrad kapacitet" och "Stängning, återställande" i menyn.
Auktionering och hantering av utsläppsrätter
Under innevarande handelsperiod (2013–2020) ska cirka 50 procent av det totala antalet utsläppsrätter auktioneras ut. I Sverige är det Riksgälden som ansvarar för att ta emot intäkter från auktionerna av utsläppsrätter.
Europeiska kommissionen har tillsammans med flertalet medlemsländer i EU, däribland Sverige, tecknat avtal med European Energy Exchange, EEX som är en elektronisk handelsplats för energi. EEX publicerar bland annat en kalender för auktionerna av utsläppsrätter.
Alla transaktioner av utsläppsrätter ska registreras i ett särskilt register för utsläppsrätter, det så kallade Unionsregistret, som administreras av Energimyndigheten.
Olika utsläppsrätter och reduktionsenheter
Det finns regler om hur de olika utsläppsrätter som sätts på marknaden får användas. Ett exempel är att utsläppsrätter avsedda att täcka flygsektorns utsläpp öronmärkts för att skilja dem från de utsläppsrätter som anläggningar använder. Det är inte tillåtet för en anläggning att i Unionsregistret överlämna utsläppsrätter som är avsedda för flygsektorn.
Utsläppskrediter via investeringar i andra länder kan i vissa fall användas som reduktionsenheter inom handelssystemet.
EU-vägledningar
EU-kommissionen har tagit fram en rad vägledningar om beräkning och bedömning av de industriprocesser etcetera som ligger till grund för tilldelningen av utsläppsrätter. Dessa hittar du i referensbiblioteket ovan.