De nationella inventeringarna av luftföroreningar och växthusgaser bygger på företagens uppgifter
Utsläppsrapporter som rapporteras in via E-CO2 används som underlag för statistikproduktion i de nationella inventeringarna av luftföroreningar och växthusgaser. Statistiken är del av Sveriges officiella statistik. Inventeringarna presenterar utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar samt upptag av koldioxid fördelat på delsektorer. Statistiken publiceras aggregerat och inte per företag, men med uppdelningen på kommuner, branscher och bränsleslag kan förhållanden för ert företag ändå komma att framgå.
Öppenhet är grunden för Sveriges nationella och internationella luft- och klimatarbete
Inventeringarna ligger till grund för Sveriges internationella rapportering till EU och FN samt Sveriges nationella uppföljning av miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och Frisk luft. Inventeringarna ligger även till grund för den geografiska fördelningen av luftföroreningar och växthusgaser. Förtroendet för Sveriges luft- och klimatarbete bygger på öppenhet och Naturvårdsverket lägger stor vikt vid en transparent och rättvisande statistikproduktion.
Ert företags medverkan är viktig
Sekretesskyddet för de uppgifter som ert företag har lämnat i utsläppsrapporten innebär att Naturvårdsverket inte får offentliggöra uppgifterna uppdelade på ett sätt så att förhållanden för ert företag kan framgå utan samtycke från er som uppgiftslämnare. Detta gäller även om motsvarande uppgifter redan har offentliggjorts av er eller någon annan. Vid behov kommer Naturvårdsverket därför att kontakta företag för att inhämta ett skriftligt samtycke till publicering av uppgifter där företagets specifika förhållanden kan framgå i den aggregerade publicering och rapportering som Naturvårdsverket gör. Notera dock att detta inte gäller uppgifter om det verifierade utsläppet, som är offentliga.
Andra regler om någon begär ut uppgifter från Naturvårdsverket
Observera att reglerna för publicering av statistik skiljer sig från vad som gäller om någon begär ut uppgifter från Naturvårdsverket. Om någon begär att få ut uppgifterna ska Naturvårdsverket alltid göra en bedömning av om förutsättningarna för sekretess är uppfyllda, utifrån bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen. Det innebär att uppgifter i vissa fall kan komma att lämnas ut trots att medgivande för offentliggörande enligt ovan inte inhämtats. Av samma anledning kan uppgifter komma att lämnas ut trots att verksamhetsutövaren markerat delar av rapporten som kommersiellt känsliga i enlighet med artikel 71 EU-förordning 601/2012.