29 kap. miljöbalken – straffbestämmelser
Tillsynsmyndigheten är skyldig att åtalsanmäla varje misstanke om brott mot miljöbalkens bestämmelser. Myndigheten anmäler de faktiska förhållandena till polis eller åklagare och gör inte en bedömning av exempelvis om överträdelsen har skett uppsåtligt eller av oaktsamhet. I miljöbalken finns bland annat följande straffbestämmelser:
- miljöbrott
- brott mot områdesskydd
- artskyddsbrott
- miljöfarlig kemikaliehantering
- vållande till miljöstörning
- otillåten miljöverksamhet
- försvårande av miljökontroll
- bristfällig miljöinformation
- nedskräpning.
Den 1 januari 2007 trädde nya straffbestämmelser i miljöbalken i kraft. En utgångspunkt var att straffbestämmelserna i miljöbalken skulle bli mer effektiva och att endast de allvarligaste överträdelserna ska omfattas av straffansvar. De mindre allvarliga överträdelserna omfattas istället av till exempel miljösanktionsavgifter. Dubbla sanktioner i form av både straff och miljösanktionsavgift har försvunnit.
30 kap. miljöbalken – miljösanktionsavgifter
Som ett led i tillsynen ska tillsynsmyndigheten pröva och besluta om miljösanktionsavgifter.
I förordningen om miljösanktionsavgifter (se under Mer information) regleras närmare för vilka överträdelser som miljösanktionsavgift ska tas ut och med vilka belopp.
Den som överträtt reglerna behöver inte ha gjort det uppsåtligen eller av oaktsamhet för att tillsynsmyndigheten ska besluta om avgiften. Tillsynsmyndigheten kan låta bli att ta ut avgiften om det vore oskäligt med hänsyn till bland annat sjukdom eller att överträdelsen redan lett till straff enligt miljöbalken.
Tillsynsmyndighetens beslut kan överklagas till miljödomstolen. Miljödomstolens dom kan i sin tur överklagas till miljööverdomstolen, men det krävs prövningstillstånd för att miljööverdomstolen ska ta upp ärendet.
Naturvårdsverkets ansvar är att vägleda
Naturvårdsverket har i uppgift att vägleda tillsynsmyndigheterna om miljösanktionsavgifter. Vi hade tidigare ett allmänt råd (NFS 2000:10). Texten i nedanstående pdf ersätter det allmänna rådet.
Som komplement till denna vägledning finns även en handbok (uppdaterad utgåva juni 2013, se under Mer information).
Vanliga fel vid handläggning av miljösanktionsavgift
Vid beslut om miljösanktionsavgift är det viktigt att tillsynsmyndigheten gör rätt. Annars försvårar det Kammarkollegiets hantering att ta in avgiften. I värsta fall är beslutet ogiltigt och tillsynsmyndigheten får göra om allt från början. Här är några ständigt återkommande fel:
- I beslutet anges inte firma för juridiska personer enligt ett officiellt register.
- Organisationsnumret är fel, det vill säga det är inte ett nummer som tilldelats av Skatteverket eller Bolagsverket. Det kan i stället vara ett momsredovisningsnummer för två personer som driver lantbruk eller ett annat registernummer.
- Delgivning, det vill säga hur man överlämnar beslutet till berörda personer, sker inte enligt delgivningslagens bestämmelser.
- Tillsynsmyndigheten kontrollerar inte att delgivning verkligen skett med rätt person.
Hur ett ärende om miljösanktionsavgift ska handläggas, vilka uppgifter som ska finnas med i beslutet med mera finns i vår handbok 2001:1 ”Handläggning av ärenden om miljösanktionsavgift”.