Tillsynsmyndigheternas uppgifter
Begreppet tillsyn är inte definierat i miljöbalken (MB). 26 kap. 1 § MB reglerar däremot tillsynens syfte (första stycket) och tillsynsmyndigheternas uppgifter (andra och tredje stycket).
Tillsynens kärna, den direkt myndighetsutövande tillsynen, framgår av 26:1 MB andra stycket, dvs. att kontrollera lagefterlevnaden, samt vidta åtgärder för att åstadkomma rättelse.
Vilka åtgärder som behövs för rättelse är upp till den operativa tillsynsmyndigheten att bedöma. Ibland räcker det med information eller rådgivning. Informationen/råden kan riktas till en person eller en bestämd grupp personer, t.ex. de som besöker ett skyddat område. I andra fall behöver tillsynsmyndigheten vid vite förelägga om åtgärder eller förbjuda en verksamhet. Observera att tillsynsmyndigheten, enligt 26:9 MB, inte får tillgripa mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet.
Tredje stycket i 26:1 MB ger tillsynsmyndigheten uppgiften att ”genom rådgivning, information och liknande verksamhet, skapa förutsättningar för att balkens ändamål skall kunna tillgodoses”. Formuleringen ”skapa förutsättningar för att balkens ändamål skall kunna tillgodoses” ger en signal om att här avses aktiviteter utöver den direkta myndighetsutövningen. Förarbetena till miljöbalken går också i den riktningen. Vår tolkning är att detta avser t.ex. mer allmän information, som har en sådan karaktär att myndigheten inte kan eller avser att följa upp detta genom myndighetsingripande mot enskild (kontroll eller åtgärder för rättelse).
Begreppet operativ tillsyn
I miljötillsynsförordningen (MTF) är operativ tillsyn definierat som ”tillsyn som utövas direkt gentemot den som bedriver eller har bedrivit en verksamhet eller vidtar eller har vidtagit en åtgärd”. Samtidigt framgår det av 2 kap. MTF, där ansvaret för operativ tillsyn fördelas, att som operativ tillsyn kategoriseras till exempel tillsyn över
- områdesskydd enligt 7 kap. miljöbalken,
- skydd för djur- och växtarter enligt 8 kap. miljöbalken,
- naturreservat, kulturreservat, naturminnen och vattenskyddsområden,
- biotopskyddsområden,
- artskydd och
- föroreningsskador och miljöskador enligt 10 kap. miljöbalken.
Men kontroll av lagefterlevnad i till exempel ett skyddat område behöver inte, åtminstone inte i ett inledningsskede, vara riktad mot någon som bedriver en verksamhet eller vidtagit en åtgärd. Kontrollen kan istället avse om det i området överhuvudtaget har vidtagits åtgärder som strider mot områdesbestämmelserna.
Om det vid kontrollen observeras bristande efterlevnad kan det i nästa skede bli aktuellt att vända sig till exempelvis en verksamhetsutövare, om en sådan kan identifieras, för ytterligare kontroll och åtgärder för att åstadkomma rättelse. Vår tolkning är därför att kontroll av lagefterlevnad, som inte direkt utövas mot någon person, även det är operativ tillsyn om avsikten är att följa upp kontrollen med åtgärder riktade till person/personer för att åstadkomma rättelse.
Sammanfattning om möjliga insatser
Kontroll av miljöbalkens efterlevnad
I detta ingår även kontroll som inte utövas direkt mot någon person. Avsikten är, vid eventuell bristande efterlevnad, att vidta åtgärder riktade till person/personer för att åstadkomma rättelse.
Åtgärder för att åstadkomma lagefterlevnad och rättelse
Kan till exempel vara förelägganden, rådgivning eller information. Har karaktären av tydlig myndighetsutövning.