Geografiska informationssystem (GIS) kan användas för att presentera, beskriva och motivera bedömningar som görs inför och under miljöbedömningar. Redan i undersökningssamrådet är det lämpligt att belysa frågan om vilka kartunderlag som kan finnas tillgängliga utöver de som är allmänt kända och offentliga.
Mycket, men inte allt av det som finns länkat till på den här webbsidan, är nedladdningsbart eller laddas ned via webben.
GIS-tjänster
Geografiska data finns tillgängligt via olika tjänster. Ibland kan det vara fördelaktigt att använda visningstjänster eftersom du som användare får tillgång till senaste data utan att själv behöva uppdatera data. Det finns även tjänster där användaren kan analysera data utan att ladda hem till sin egen miljö. Om du väljer att ladda hem data, säkerställ att aktuella data används.
Naturvårdsverket
Hos Naturvårdsverket finns en mängd öppna data som är fria att använda, till exempel för att beskriva eller analysera miljöeffekter inom ramen för en miljöbedömning. Genom miljödataportalen har du möjlighet att hitta samtliga Naturvårdsverkets underlag, granska eller ladda hem data för egen analys. Det du behöver är en GIS-programvara.
Naturvårdsverkets kartverktyg Skyddad Natur är tänkt som hjälpmedel för alla som jobbar med planering av mark- och vatten i Sverige, men också för dem som jobbar med naturvård eller för den friluftslivsintresserade. Här finns en mängd information om områden med utpekade eller skyddade naturvärden. Via Skyddad Natur kan sökningar ske och data kan granskas samt laddas hem för egna analyser.
Länsstyrelserna, Planeringskatalogen
Länsstyrelserna har i samråd med andra myndigheter tagit fram en portal som listar information relevant vid till exempel samhällsplanering. I portalen finns metadata och länkar till geografisk information, vägledningar och planeringsunderlag. Allt kategoriserat efter sakområde.
Lantmäteriet, Geodataportalen
Lantmäteriet har samlat geodata över Sverige från 23 olika informationsansvariga organisationer.
Lantmäteriet, öppna geodata för nedladdning
Lantmäteriet tillhandahåller kartor och geografisk information via portalen Öppna geodata. I portalen finns bland annat Ekonomiska kartan, Terrängkartan, Översiktskartan, historiska ortofoton, laserskannad data över skog och höjddata.
Europeiska kommissionen, Inspire-geoportalen
Inspire-geoportalen samlar geografisk information från EU:s medlemsländer och flera EFTA-länder. Det har samlats in genom EU:s INSPIRE-direktiv. INSPIRE-direktivet syftar till att göra geografisk information mer lättillgänglig för att främja hållbar utveckling. Informationen ska vara kompatibelt och jämförbart över nationsgränser.
Havsmiljöer
VISS (VattenInformationsSystem Sverige) är en databas som har utvecklats av vattenmyndigheterna, länsstyrelserna och Havs och vattenmyndigheten. VISS förvaltas idag av Länsstyrelsen i Jönköping.