Flygbilder kan vara användbara för att hämta information om och presentera miljöförhållandena i ett landskap. De kan också vara en hjälp vid bedömning och presentation av miljöeffekter.
Naturvårdsverket vägledning syftar till att öka och underlätta användningen av relevant geografisk information i miljöbedömningar.
Olika typer av flygbilder
Det finns olika typer av flygbilder som kan vara ett hjälpmedel i miljöbedömning. Dels finns så kallade snedbilder – fotografier som tagits ut över ett landskap till exempel från en drönare. Dels finns geometriskt korrigerade och skalenliga flygbilder, så kallade ortofoton, och det är dessa som är användbara i GIS-programvaror.
Ortofotona kan vara i svartvitt, färg eller infraröd färg (IR) och med olika upplösning. För den med särskild utbildning IR-bilder innebära en möjlighet att utläsa mycket information om bland annat vegetation, markfukt och höjder i terrängen.

Ortofoton är lättillgängliga och finns i många populära webbaserade kartor. I en utzoomad kartvy är satellitbilder vanliga och i en inzoomad vy visas flygbilder i flera olika gratisverktyg och appar på webben. Att använda webbtillgängliga ortofoton kan vara ett snabbt sätt att få en överblick över förutsättningarna i ett område, till exempelvis trädtäckning, öppna områden, bebyggelse med mera.
Via Lantmäteriet finns en bra täckning av ortofoton över Sverige och det finns även historiska ortofoton. Med hjälp av dessa kan både aktuella och tidigare förutsättningar studeras. Till exempel kan information om tidigare verksamhetsetableringar vara till nytta vid utredning av exempelvis eventuella föroreningsrisker.
Tolkning av flygbilder
Med visuell tolkning av framför allt infraröda ortofoton kan kunskapen om ett område fördjupas. Med tolkning av infraröda ortofoton är det möjligt att exempelvis avgöra:
- om ett område är fuktigt
- vilken vegetation som finns
- vissa trädarter
- om våtmarker är utdikade
- om det finns stigar eller småvägar i ett skogsparti
Inför många typer av fältundersökningar kan det vara värdefullt att genomföra flygbildstolkningar som en del i planeringen av fältbesöket. Vegetationstolkning från ortofoton eller annan marktäckedata kan underlätta prioriteringen av vilka delområden som kan behöva ägnas mer tid i fält och vilka platser som kanske inte behöver besökas alls.
Tolkning i ortofoto möjliggör detaljerade marktäckekarteringar. Ett exempel på en sådan detaljerad marktäckekartering som tagits fram med hjälp av tolkning i ortofoton är Stockholms stads Biotopkartan (bild nedan).

Kartering via satellitbilder
För analyser av större regioner (till exempel länsnivå eller nationell nivå) är produkter som är baserade på satellitdata ett bra alternativ. I mars 2019 publiceras en ny nationell kartering av marktäckedata som ger ett statistiskt underlag på landskapsnivå.