Brandskyddsutrustning som innehåller F-gaser ska kontrolleras regelbundet så att de inte läcker. Dessutom finns krav på de företag och personer som hanterar utrustningen.
Personcertifiering
Personer som utför läckagekontroll, återvinning (avtappning), installation och service och underhåll ska vara personcertifierade. Ett personcertifikat delas ut efter genomgången examination med både teoretiska och praktiska moment.
Företagscertifiering
Om ett företag installerar eller utför service och underhåll ska det också vara certifierat på företagsnivå. Bland annat ska man kunna visa att företaget har tillräckligt antal certifierade personer och att det finns nödvändiga verktyg och rutiner för personalen.
I Sverige är det Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB (SBSC) som certifierar personal och företag inom brandskyddsområdet.
Hur ofta ska läckagekontroll ske
Läckagekontroll ska ske av stationär brandsskyddsutrustning om utrustningen innehåller 5 ton CO2e eller mer.
Läckagekontroll ska ske med högst :
- 12 månaders intervall om utrustningen innehåller 5 ton CO2e eller mer men mindre än 50 ton CO2e
- 6 månaders intervall om utrustningen innehåller 50 ton CO2e eller mer men mindre än 500 ton CO2e
- 3 månaders intervall om utrustningen innehåller 500 ton CO2e eller mer
Om ett läckagevarningssystem installeras kan intervallen för läckagekontroller dubblas, dvs. om det får gå max 3 månader mellan kontroller, gäller istället 6 månader.
Om ett läckage upptäcks
Om ett läckage upptäcks vid en läckagekontroll ska det åtgärdas omgående och en ny läckagekontroll ska göras inom en månad.
Installera läckagevarningssystem
Ett läckagevarningssystem måste installeras på stationär brandsskyddsutrustning om utrustningen innehåller mer än 500 ton CO2e. Operatören är ansvarig för att se till att systemet kommer på plats.
Läckagevarningssystemet ska varna operatören eller serviceföretaget då en läcka upptäcks. Systemet ska kontrolleras med högst 12 månaders mellanrum för att säkerställa att det fungerar korrekt.
Skyldighet att föra register
Operatören måste föra register över följande om utrustningen faller in under krav på läckagekontroll:
- mängd och typ av F-gas i utrustningen som har installerats
- mängd F-gas som fyllts på vid installation, underhåll och service eller vid läcka
- mängd installerad F-gas som återanvänts eller regenererats, inbegripet materialåteranvändnings. eller regenereringsanläggningens namn och adress, samt, i förekommande fall, certifieringsnummer
- mängd F-gas som återvunnits
- identitet på det företag som installerat, utfört service på, underhållit och i förekommande fall reparerat eller nedmonterat utrustningen, och om relevant, numret på certifikat
- datum och resultat av alla obligatoriska läckagekontroller
- om utrustning nedmonterats, de åtgärder som vidtagits för att återvinna och bortskaffa F-gaserna
Uppgifterna måste sparas 5 år och på begäran göras tillgängliga för tillsynsmyndigheten.
Följande krav fanns inte i den tidigare förordningen:
- krav på att föra register över åtgärder som tagits för att återvinna eller bortskaffa gasen
- krav på att föra register om gasen återanvänts eller regenererats och vid vilken anläggning detta skett
Märkningskrav
Produkter och utrustning som innehåller, eller vilkas funktion kräver F-gaser, får endast släppas ut på marknaden om de är märkta. Kravet gäller även brandskyddsutrustning.
Märkningen ska omfatta:
- att produkten eller utrustningen innehåller F-gaser eller att dess funktion kräver sådana gaser
- den vedertagna beteckningen för F-gasen, eller om det saknas, den kemiska beteckningen
- från och med 1 januari 2017; mängden F-gas uttryckt i vikt och i CO2e som produkten eller utrustningen innehåller eller den mängd för vilken utrustningen har utformats samt dessa gasers GWP.
- om relevant, en anmärkning om att de elektriska brytarna har ett fastställt läckage på mindre än 0,1 % per år
Märkningen ska vara tydligt läsbar och outplånlig och placeras antingen nära serviceportar för påfyllning eller återvinning av F-gasen eller på den del av produkten som innehåller F-gas. Märkningen ska vara skriven på de officiella språken i den medlemsstat där produkten eller utrustningen kommer att släppas ut på marknaden.
Information från EU om reglerna
EU-kommissionen har tagit fram en förenklad broschyr för operatörer av brandskyddsutrustning som innehåller F-gas som brandsläckningsmedel:
Kommissionen har också tagit fram en informationsfolder för teknisk personal och företag som arbetar med utrustning som innehåller F-gaser:
Mer detaljerad information om vilka krav som ställs för att få person- eller företagscertifikat finns i en bilaga till EG-förordningen:
Uppdatering
Vägledningen uppdaterades senast 7 oktober 2015.