Ett BREF-dokument är ett tekniskt dokument från EU-kommissionen. Det syftar till att fastställa bästa tillgängliga teknik för olika industrisektorer. Dokumenten identifierar också den miljöprestanda som kan uppnås om man använder bästa tillgängliga teknik (BAT – Best Available Techniques) för den aktuella sektorn.
Arbetsgång med tekniska arbetsgrupper (TWG)
Arbetsprocessen för att ta fram BREF-dokument och BAT-slutsatser, inom ramen för IED, har formaliserats genom den så kallade Sevilla-processen. EU-kommissionen organiserar ett informationsutbyte mellan medlemsstaterna och de berörda industrierna om BAT för de 30-tal områden som IED omfattar. Även miljöorganisationer deltar. Arbetet leds av Europeiska IPPC-byrån som har sitt kontor i Sevilla i Spanien.
Arbetet för varje BREF startar med "Reactivation/activation of TWG". En teknisk arbetsgrupp (TWG, technical working group) finns i de flesta fall vilande sedan den första BREF:en skrevs under 2000-talet. Reaktiveringen innebär att alla medverkande aktörer anmäler aktuella personer som ska delta i arbetsgruppen.
Den tekniska arbetsgruppen tar fram information och data till arbetet, utväxlar information och ger synpunkter på utkast till BREF-dokument. TWG bidrar på så sätt till utarbetande och revidering av dokumenten. IPPC-byrån analyserar och sammanställer arbetet samt upprättar utkast till BREF-dokument.
Arbetet avslutas fem – sex år senare med att BAT-slutsatsdokumentet antas formellt av EU-kommissionen och sedan publiceras/offentliggörs det i EUT, Europeiska unionens tidning. Några månader senare publiceras hela den reviderade BREF:en på IPPC-byråns hemsida.
För varje revidering som startar skapar Naturvårdsverkets en nationell referensgrupp som ges tillfälle att lämna synpunkter i varje steg i processen. Svarstiden till IPPC-byrån brukar vara 1 till 2 arbetsmånader, (eventuellt mer i samband med sommar och jul). Naturvårdsverket och regeringskansliet behöver tid för beredning av Sveriges synpunkter men referensgruppen brukar ändå kunna ges en månad eller mer för att lämna synpunkter till Naturvårdsverket.
Under processens gång ändras fokus.
- I början, vid Call for Initial Positions och på Kick-off meeting är fokus främst:
- Vilket tillämpningsområde ska den reviderade BREF:en och BAT-slutsatsdokumentet ha.
- Vilka miljöaspekter bedöms vara betydande. Dessa benämns "KEI", key environmental issues.
- Fokus är också vilka anläggningar som ska vara s k referensanläggningar, dvs som ska medverka i insamlandet av anläggningsspecifika data om utsläpp, avfallsmängder, produktion, mm.
- Under den långa perioden då insamling av data pågår är främst referensanläggningar aktiva.
- Från och med att utkast 1 (Draft 1) kommer, går arbetet in i en ny fas, dvs att läsa, bedöma och lämna synpunkter på förslaget.
- Att lämna synpunkter på skrivningar i dokumentet är också fokus inför och på Final Meeting i Sevilla. Inför det mötet kommer ett nytt utkast.
- Slutresultatet av Final Meeting är en text som, trots att den inte är den slutliga, erfarenhetsmässigt inte ändras annat än marginellt.
- Mellan Draft 1 och Final Meeting brukar det vara ett möte om datahantering/dataanalys. Då handlar det bara om hur data ska analyseras, inte vilka bedömningar som ska göras.
- När en revidering nått så långt som till artikel 13 forum och artikel 75 kommittén är möjligheterna att påverka texten försvinnande små.