Lagstiftning
I miljöbalken finns regler som styr frilufts- och naturturismverksamhet i skyddade områden. Det övergripande arbetet sker på frivillig väg genom dialog och samverkan. Beroende på frilufts- och naturturism verksamhetens påverkan på naturmiljö och andra friluftsutövare har myndigheten möjlighet att ingripa genom att styra eller förbjuda verksamhet som riskerar att skada syftet med det skyddade området.
Om lagstiftningningen
Miljöbalken reglerar föreskrifter, ramarna för samråd och ställer kunskapskrav på organisatören avseende allemansrätt, aktuell lagstiftning och föreskrifter.
Samråd anmäls till förvaltaren när en organisatör planerar en aktivitet som kan komma att förändra naturmiljön kraftigt och i områden som utsetts som samrådsområden.
Om det finns förbud eller krävs tillstånd för en planerad aktivitet görs en anmälan om tillstånd.
Den som organiserar och bedriver verksamhet i ett skyddat område är verksamhetsutövare enligt miljöbalkens definition. Det är verksamhetsutövarens ansvar att uppfylla de krav som framgår av de så kallade ”allmänna hänsynsreglerna”.
Allemansrätten är inskriven i regeringsformen. Den är ingen lag i sig, och det finns inte heller någon annan lag som exakt defi nierar vad den innebär. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet till exempel brottsbalkens bestämmelser om tagande av olovlig väg och hemfridsbrott, terrängkörningslagen, miljöbalken samt de individuella föreskrifter som gäller för varje naturreservat. I vägledningens bilaga finns översikt över lagar och regler.
För varje skyddat område kan finnas områdeslokala regler som måste följas.
Föreskrifter för nationalparker beslutas av Naturvårdsverket med stöd av miljöbalken 44 samt 4§ nationalparksförordningen. Föreskrifter för naturreservat beslutas av länsstyrelse eller kommun med stöd av miljöbalken45 och vissa bestämmelser i förordning om områdesskydd.
Om nyttjande rättsavtal för nationalparker
Organisatörer som söker dialog för och genomför arrangemang som kännetecknas av Sveriges nationalparkers kärnvärden naturupplevelse, kvalitet och kunskap kan ges rätten att använda logotypen ”i samarbete med” Sveriges nationalparker. Logotypen ”i samarbete med XX nationalpark” tillhandahålls av nationalparksförvaltaren. Logotypen kan användas i arrangörens marknadsföring.